Hoppa till huvudinnehåll

Till: Norrköpings kommun

Vegansk kost i förskola/skola Norrköpings kommun

IS
Kontakta kampanjskaparen
Kampanjen skapades av
Izabella Skoog
Vegansk kost i förskola/skola Norrköpings kommun

Alla barn som äter vegansk kost hemma ska få rätt att äta samma kost i förskola och skola.

Varför är det viktigt?

Veganmat ska vara ett alternativ för specialkost i Norrköpings skolor och förskolor!

(Viktigt att det endast är föräldrar till veganbarn i Norrköping som skriver på)

Det är ohållbart att alla förskolor och skolor i Norrköpings kommun inte erbjuder veganmat.

I Norrköpings kommun finns flera barn som äter veganmat, alltså vegetarisk kost utan ägg och mjölkprodukter från djur. När vårdnadshavare ska fylla i en blankett för specialkost till förskola eller skola finns inte alternativet veganmat att kryssa i.

Så här lyder informationstexten till blanketten ”kostinformation vid behov av specialkost”:
Barn och elever har rätt till skolmåltid under sin vistelse i förskola och skola och kan på grund av medicinska skäl vara i behov av specialkost vid till exempel sjukdom, funktionsnedsättning eller födoämnesallergi. Utöver specialkost erbjuds fläskfri kost och vegetarisk kost med mjölk och ägg. Specifika dieter och önskekost serveras ej. Kost som innehåller nötter, jordnötter, mandel, sesamfrön serveras inte i förskola och skola.
Vårdnadshavare eller myndig elev ansvarar för att kökets personal har korrekta uppgifter vid behov av specialkost. I blanketten kan du uppge vilken kost barnet eller eleven har behov av.
Vid andra behov kring kost hänvisas vårdnadshavare eller myndig elev till kökets personal för dialog.

När en vårdnadshavare läser ”Specifika dieter och önskekost serveras ej” är det möjligt att att det tolkas som att ”mitt barn kommer inte få veganmat”. Men sista meningen, ”vid andra behov kring kost hänvisas vårdnadshavare eller myndig elev till kökets personal för dialog” kan ju ge hopp om att ens barns kost kan tillgodoses.

Flera vårdnadshavare har berättat om att dialogen fungerar bra med köket på respektive skola eller förskola och att det inte är något problem för barnen att få veganmat.

Andra vårdnadshavare vittnar om förskolor som inte erbjuder veganmat och en del har krävt intyg.

Närliggande kommuner som vi vet har vegankost som alternativ på blanketten för specialkost är Katrineholm, Nyköping och Linköping (sedan 2017). Alternativet finns även i fler kommuner i Sverige, bland annat Västerås.

En del familjer väljer att äta vegetarisk mat, helt fri från animalier, av etiska skäl, för att det är bättre för miljön eller av andra anledningar. Att vara vegan är lika motiverat som andra kostval. Det måste vara okej att göra ett kostval som är positivt på många sätt.

Vi kräver:
Att ett ytterligare alternativ läggs till för specialkost för alla skolor och förskolor i hela Norrköpings kommun. Alternativet skulle vara “helt vegetarisk mat, utan ägg och mjölk”.

Att alla veganer på skolor och förskolor i Norrköpings kommun får vegankost vid måltider.

Norrköping, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2020-10-14 16:03:39 +0200

25 underskrifter nådda

2020-10-13 17:43:32 +0200

10 underskrifter nådda