Hoppa till huvudinnehåll

Till: Miljöminister Per Boström , Statsminister Stefan Löfven/Magdalena Andersson

Återvinningsbluffen

Återvinningsbluffen

Varning för grönmålning!

Dokument utifrån” som visades i TV den 8/11 avslöjar en upprörande bedrägerihärva inom återvinningsindustrin: allmänheten, varav många är angelägna att göra så gott de kan för miljön, luras att tro att de plastavfall de sorterar och slänger i containrar på återvinningscentraler är 100 % återvinningsbara. Så står det nämligen på många av produkterna vi köper med en logga från ett påstått återvinningsbolag vid namn TerraCycles. Men TerraCycles är ett av många bluffbolag som definitivt inte håller vad de tycks lova. Produkterna må vara återvinningsbara men det betyder inte att de återvinns. Endast 2 - 3 % av jordens plastavfall blir till nya plastprodukter, resten grävs ner någonstans eller dumpas på havsstränder i Indonesien eller något annat fjärran land, hamnar i havet eller går till förbränning. Det gäller såväl läskflaskor (där Coca Cola står för majoriteten av flaskorna) som burkar, askar och andra förpackningar.
Eftersom olja är en ingrediens i plasttillverkningen släpper förbränningen ut stora mängder koldioxid och, när det gäller PVC -plast, dessutom giftiga gaser, t ex stridsgasen fosgen.
Det finns volontärer som arbetar för företagen i god tro och gläds åt att de gör en insats men deras insamlade plastskräp blir inte nya plastförpackningar som de luras att tro för det skulle bli alldeles för dyrt för företagen!
Nästan allt som vi köper i bl a matvarubutikerna är numera förpackat i onödig plast och förpackningsindustrin planerar att fördubbla sin produktion de närmaste 20 åren. Det är som sagt mycket billigare för den än att återvinna men så mycket dyrare för planeten.
Vi vill att ni som har politisk makt och möjlighet att förändra ingriper för att vända denna katastrofala utveckling, lagför kriminella bedrägeriföretag och verkar för att plastförpackningarna börjar fasas ut så snabbt som möjligt och ersätts med återvinningsbara förpackningar.

Varför är det viktigt?

Därför att tillsammns är man starka. En mus som ryter gör sällan någon skillnad medan många rytande möss kan åstadkomme en hel del. Gemensam press på makthavarna

Kategori

Uppdateringar

2021-11-27 21:35:59 +0100

25 underskrifter nådda

2021-11-16 20:43:18 +0100

10 underskrifter nådda