Hoppa till huvudinnehåll

Till: Bildningsnämnden i Motala kommun

Bevara Karlslunds skola

Vi, föräldrar och vårdnadshavare till Karlslunds skolas elever samt invånare i Motala kommun, vill uttrycka vårt starka engagemang för att bevara Karlslund skola och motarbeta förslag om flytt till Skolgårda skola samt att Karlslunds skola omvandlas till en stor förskola. Dessa förslag grundar sig på en utförd analys av lokalanvändningen för både förskola och grundskola, som utfördes av en konsult och kostade 300 000 kr. Det är beklagligt att konsultens rekommendationer har antagits utan en tillräcklig bedömning av deras påverkan på våra barns utbildning och trivsel. Detta strider mot principerna i barnkonventionen, där barnets bästa alltid bör vara i fokus. Vi har flera kraftfulla argument som vi hoppas kommer att ha en betydande påverkan på ert beslut om Karlslunds skolas framtid.

Varför är det viktigt?

Flytt till Skolgårda skola
En flytt till Skolgårda skola väcker flera oroande frågor och problem. För det första har Skolgårda skola redan idag ont om plats och dess befintliga faciliteter, skolgård, matsal och toaletter, är ofta överbelastade. Redan idag finns det moduler/baracker på Skolgårda skola vilket väcker frågan varför det behövs moduler om det finns gott om plats för Karlslunds elever? Modulerna har funnits i flera år och kostar 400 000 kr per år. Förutom detta är skolgårdens utformning bristfällig och behöver en omgestaltning. Att flytta dit fler barn och samtidigt påbörja byggprojekt såsom hus för bild- och textilslöjd och ombyggnad av skolgården skulle skapa en osäker och störande miljö för barnen, vilket är helt oacceptabelt. Det är också viktigt att beakta att Skolgårda skola redan har problem med biltrafik eftersom många föräldrar väljer att skjutsa sina barn med bil. Om Karlslunds elever tillkommer skulle detta problem förvärras, särskilt med tanke på att hela Borenshult saknar ordentliga cykel- och gångvägar till Skolgårda skola.

Liten skola till små barn
Karlslunds skola utgör en viktig resurs för vår kommun genom att erbjuda en mindre, nära och trygg miljö där våra barn kan utvecklas och bygga starka relationer med personalen. Det är viktigt att komma ihåg att mindre enheter som Karlslunds skola enligt forskning gynnar främst yngre elever och skapar en trygg och trivsam inlärningsmiljö. Genom att behålla en liten skola som Karlslunds kan vi faktiskt skapa en USP för vår kommun, som kan attrahera fler familjer och bidra till kommunens långsiktiga tillväxt och utveckling. En flytt skulle göra att vi förlorar denna attraktiva möjlighet och samtidigt går emot barnkonventionens riktlinjer om att prioritera barnets bästa. Genom att bevara Karlslunds skola och låta den vara ett undantag från kommunens målsättning med tvåparallelliga skolor, kan vi istället skapa en unik och attraktiv resurs som stärker vår gemenskap och möter behoven hos både barn och föräldrar. Det är också läge att beakta det kommande generationsskiftet i hela Borenshults-området, med en ökande mängd barnfamiljer som väntas flytta in. Det ökande behovet av grundskoleplatser gör Karlslunds skola till en ännu viktigare samhällsresurs.

Lokaler och drift
Vi inser att ekonomisk hållbarhet är av stor vikt, och vi vill lyfta fram att Karlslunds skola har välskötta lokaler som ägs av kommunen. Dessa lokaler är i bra skick och utan renoveringsbehov. Dessutom delar Karlslunds skola sitt kök med förskolan vilket är effektivt. Närheten till förskolan innebär även effektivisering av städ och vaktmästeri.

Karlslund skola omvandlas förskola - en dålig idé
Det är viktigt att betona att det är en dålig idé att bygga en stor förskola i utkanten av Motala. Det skulle bli opraktiskt för många och medföra en ökad trafikbelastning, vilket inte gynnar vare sig miljön eller samhället som helhet.

Alternativa lösningar
Det är hög tid att överväga alternativa lösningar som tar hänsyn till både våra barns och samhällets bästa. I stället för att omvandla Karlslunds skola till en stor förskola finns det starka skäl att utforska andra alternativ som bättre tillgodoser våra lokala behov. Ett förslag är att omstrukturera skolan och eventuellt förskolan till en F-6 eller kanske en tvåparallellig F-3. Dessa alternativ kan innebära betydande fördelar för våra elever och samhället som helhet. Genom att bevara skolans nuvarande struktur och eventuellt utvidga den till F-6 eller tvåparallellig F-3 kan vi skapa en mer anpassad och effektiv inlärningsmiljö. Mindre enheter har visat sig gynna eleverna genom att erbjuda en närmare och mer personlig relation till lärare och skolpersonal. Dessutom kan dessa alternativ ge möjlighet till en mer flexibel och anpassningsbar undervisning, där elevernas behov och utveckling kan tas tillvara på ett mer individuellt sätt. Detta kan i sin tur bidra till ökad motivation och bättre resultat för våra barn. Samtidigt skulle dessa alternativ vara mer kostnadseffektiva än att omvandla skolan till en stor förskola, vilket skulle innebära större infrastrukturkostnader och resursbehov. Så låt oss noggrant överväga dessa alternativ och sträva efter en lösning som gynnar både våra barns utbildning och samhällets utveckling på lång sikt.

Sammanfattningsvis
Vi starkt uppmanar er att noga överväga dessa argument och att ta hänsyn till vårt engagemang och oro för våra barns framtid samt samhällets bästa när ni står inför beslutet om Karlslunds skolas framtid. Det är viktigt att komma ihåg att kortsiktiga ekonomiska beslut som försämrar skolan för våra barn kan ha långsiktiga konsekvenser som påverkar både deras utbildning och kommunens samhällsutveckling. Låt oss gemensamt söka efter alternativa lösningar som gynnar alla parter och tar hänsyn till både nuvarande och kommande generationers behov.
Motala, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategori

Uppdateringar

2023-11-03 13:56:26 +0100

500 underskrifter nådda

2023-10-31 20:47:23 +0100

100 underskrifter nådda

2023-10-31 18:28:13 +0100

50 underskrifter nådda

2023-10-31 17:19:42 +0100

25 underskrifter nådda

2023-10-31 16:30:32 +0100

10 underskrifter nådda