Hoppa till huvudinnehåll

Till: Andreas Hiller, enhetschef för El Sistema Malmö

Delta inte i Eurovision, El Sistema!

Jag har sänt in namninsamlingen till ansvarig. Ansvarig har svarat att han inte tänker ändra sig. Jag har publicerat ansvarigs svar nedan på kampanjsidan, som två inlägg. Jag har även publicerat mitt svar på detta.

Hej Anders,
El Sistema är en fantastisk verksamhet som både skapar musikglädje och gemenskap för barn i Malmö. Jag vill att du har fokus på barns glädje också när det kommer till Eurovision. El Sistema har valt att barn i årskurs 3 och 4 ska sjunga sången ”Alla barn” på invigningen av Eurovision, på samma scen som Israels bidrag om attacken 7 oktober kommer att spelas. Eurovision är ett propagandatillfälle för Israel, som sedan oktober har dödat 13 000 barn (enligt FN). 13 000 enskilda barn, som inte kan känna glädje längre, inte kan spela musik, inte kan göra någonting alls. Snälla, var inte med och legitimera Israels närvaro på Eurovision. Om Israel deltar i Eurovision, låt barnen istället sjunga för oss som demonstrerar utanför arenan, där vi så gärna lyssnar på deras kör. Var inte en kugge i Israels propagandamaskineri, för barnens skull.

Varför är det viktigt?

Rädda barnen skriver:
Barnen i Gaza är nära svält -
Sedan den 7 oktober har tusentals människor dödats och skadats i Gaza. Många tros också vara fast under rasmassorna.
De barn som överlever bomberna och markstriderna riskerar istället att dö av hungersnöd om inte humanitär hjälp når fram i tid. Nästan alla barn i Gaza är nu farligt nära svält.
– Vid gränsen till Gaza väntar lastbilar packade med nödhjälp som kan rädda liv. Mat till familjer ruttnar eftersom bilarna inte släpps in samtidigt som barn tvingas äta löv och kämpa mot svält. Detta sker trots att Israel enligt internationell rätt inte bara ska tillåta utan aktivt underlätta genomförandet av humanitärt stöd utifrån civilbefolkningens behov, säger Åsa Regnér, Rädda Barnens generalsekreterare. Se vidare på Rädda barnens hemsida.

Kategori

Uppdateringar

2024-05-02 16:56:50 +0200

Detta är det sista mejlet från Andreas, mottaget 29/4 2024.

Hej Mia!

Vi tar bestämt avstånd från att vår medverkan i detta evenemang på något sätt skulle innebära ett ställningstagande i den här konflikten.

Angående barnens beslut att medverka så är det också så, som vi tidigare skrev, ett beslut som fattas av barnen tillsammans med vårdnadshavarna.

Vänligen

Andreas Hiller

2024-04-26 21:52:57 +0200

(forts.)
Jag tror att någon som skriver att era elever är ”sina egna” skulle behöva tänka både en och två gånger på vilka faktorer som kan påverka barnen, och vilka förutsättningar de har att ta ställning till om de vill medverka. Förhoppningsvis förstår inte ett enda barn som skrivit upp sig för att sjunga på Eurovision-arrangemanget vidden av det som händer, men vad händer när de förstår mer, om 5, 10 år? Hur mår dessa barn då? Vilka slitningar skapar det redan nu, mellan de barn som har privilegiet att inte förstå vad som händer i Gaza och de barn vars moster, kusin, farfar har dödats i Gaza? Det finns så fantastiskt många skäl att inte låta barn användas för att normalisera folkmord. Detta är bara två av dem, om du vill går jag gärna igenom fler.

Med förhoppning om att du ändå tänker om,
Mia

2024-04-26 21:52:48 +0200

Jag svarade Andreas idag, 2024-04-26. Även mitt är för långt, och blir två inlägg:

Hej Andreas,
Tack för att du svarade. Detta svar kommer bara från mig, eftersom de 423 andra endast skrev på det ursprungliga brevet. Jag önskar så klart fortfarande att ni, som så många andra, väljer att hoppa av detta utmärkta propagandatillfälle för staten Israel. Eller, som Elina Pahnke uttryckte det i Aftonbladet igår, 25 april: “Folk(mord)festen”.

2024-04-26 21:38:22 +0200

(forts.)

Att framföra sången "Alla barn" tycker vi dessutom känns rätt och riktigt i en tid som denna. Nu mer än någonsin behövs barnen röster och budskap om alla barns lika värde. Även på Eurovision. Att framföra sången i samband med en fredsmanifestation som du nämner är inget som vi i teorin vänder oss emot. Men vi ser inte att det är praktiskt möjligt i nuläget.

Dock vänder vi oss emot din formulering att vi skulle vara en kugge i Israels propagandamaskineri. Våra elever är sina egna. De deltar i en frivillig verksamhet. De fattar sina egna beslut tillsammans med sina vårdnadshavare. De har sina egna tankar och åsikter. Vårt mål på kulturskolan är att skapa en verksamhet som är öppen och inkluderande för allt detta. Vi känner oss trygga i vår värdegrund.

Sammanfattningsvis är vår målsättning att medverka i Malmö stads eurovisionarrangemang.

Mvh Andreas

2024-04-26 21:38:08 +0200

Vi har fått ett svar (det är för långt för en uppdatering, så det får bli två)
Hej Mia!
Tack för ditt brev.
På kulturskolan har vi stor förståelse för att det enorma lidande som det pågående kriget innebär väcker både sorg och engagemang. Att göra sina röster hörda och protestera mot kriget är också något som vi på kulturskolan har stor respekt för.

Men vi måste hitta sätt att leva tillsammans och sida vid sida, inte minst här i Malmö. Vi tror på musiken och konstens kraft att förena människor. För oss på kulturskolan, där en av våra grundbultar är att framträda med kultur, är det inte rätt väg att tystna.

Kulturskolan fick en fråga om att medverka i Malmö stads Eurovision-arrangemang i september förra året. Vi bidrar i det här sammanhanget med en kör som representerar vår breda verksamhet och som speglar Malmö. En kör som visar att vi vill inkludera barn och unga och visa upp den stad som vi lever och arbetar i.

2024-04-11 08:51:59 +0200

Jag kommer att mejla namninsamlingen till Andreas Hiller, chef för El Sistema i Malmö, den 17 april. Jag återkommer med hans svar.

2024-03-28 12:49:47 +0100

100 underskrifter nådda

2024-03-27 23:57:37 +0100

50 underskrifter nådda

2024-03-27 21:30:53 +0100

25 underskrifter nådda

2024-03-27 20:18:33 +0100

10 underskrifter nådda