Hoppa till huvudinnehåll

Till: Stockholms Lokaltrafik AB

Direkta Pendeltåg Gnesta

Nynäshamnspendeln har länge haft en direktlinje till Stockholm efter att precis som Gnesta tidigare haft bytestrafik. Därför kan en liknande lösning vidtas för Gnestapendeln, då vissa tåg kan gå hela vägen mellan Gnesta och Stockholm, samt hoppa över de stationer mellan Södertälje och Stockholm med minst antal resenärer. Enligt miljöbarometern 2019 är lämpliga stationer att hoppa över Stuvsta, Tullinge, Rönninge och Östertälje - samt att pendeln inte skulle åka in till Södertälje Centrum. Detta grundas på att det är dessa stationer mellan Stockholm City och Södertälje Hamn som har minst antal påstigande per dag. Detta kan liknas med Nynäshamnspendeln som hoppar över stationerna Trångsund, Skogås, Vega och Jordbro.

Direktlinjen kan få namnet linje 48X och på grund av korta plattformar mellan Södertälje Syd och Gnesta kommer tågen till början att behöva vara korta, hela vägen från Uppsala/Märsta. Detta problem hade i framtiden kunnat lösas genom att bygga ut stationerna, även om det skulle kräva planering och pengar.

Den ultimata lösningen gällande avgångarna är förstås att sätta in fler avgångar till Gnesta, men mängd personal, vagnar och trängsel på spåren är ett problem på linje 48 (Gnestapendeln). En bra början är då att varannan avgång från Gnesta blir direkttåg och då även varannat anslutningståg från Stockholm. Avgångstiderna är anpassade för när människor börjar och slutar arbetet. Om vi då antar att genomsnittet av människor arbetar mellan 8 till 17, fungerar varannat tåg-lösningen rätt så bra. De Gnestabor som börjar 8 i Stockholm tar då tåget 06:42 från Gnesta station medan de som börjar arbetet 8 i Södertälje centrum tar tåget 07:18 från Gnesta. Samma sak gäller på hemvägen och för de resenärer som åker från Södertälje centrum och Stockholm City för att arbeta i Gnesta.

Då direkttågen kommer att ta sig fram snabbare än de vanliga avgångarna, kommer troligen avgången från Stockholm City innan direkttåget att behövas ställas in. Eventuellt hade man kunnat flytta den avgången precis efter direkttågets avgång, för att undvika att ta bort avgångar helt.

Varför är det viktigt?

Ca 3000 resenärer mellan Gnesta och Södertälje tar pendeltåget varje dag, varav en stor del av dem byter tåg för att ta sig hela vägen till Stockholm. Resan kan ta över en timme och väntan mellan tågbyte tar på krafterna hos oss resenärer. Alla har heller inte råd med att ta Mälartåget från Gnesta till Stockholm. En direktlinje mellan Gnesta och Stockholm hade fått fler resenärer att välja pendeltåget och välja bort bilen, vilket skulle minska utsläppen och göra pendlarnas resa bekvämare. Dessutom skulle Gnestas ekonomi gynnas då fler kommer att vilja flytta till och jobba i Gnesta tack vare den välfungerande pendeln.

Hur den kommer att överlämnas

Jag tänker överlämna namninsamlingen till SL, så får de avgöra om det är värt att ta förslaget vidare.

Gnesta, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategori

Uppdateringar

2024-01-04 20:59:47 +0100

25 underskrifter nådda

2023-05-26 11:27:17 +0200

10 underskrifter nådda