Hoppa till huvudinnehåll

Till: Elisabeth Svantesson

Rör inte ränteavdraget!

Att komma på tanken att trappa ner ränteavdraget på lån utan säkerhet i en tid när räntorna på just dessa lån dubblerats för många, framstår inte bara som orättvist, utan även som ekonomiskt skadligt för tusentals hushåll i Sverige. Denna förändring riskerar att förvärra den ekonomiska situationen för personer som redan kämpar med höga levnadskostnader och osäkerhet i tider av ekonomisk turbulens.

Många svenskar är beroende av dessa lån för att hantera oförutsedda utgifter eller för att täcka vardagskostnader, särskilt i ljuset av den pågående inflationen och den ökade osäkerheten på arbetsmarknaden. Lånen har även en bred användning där de hjälper till temporärt vid: Skilsmässa, företag som gått dåligt, sjukdom, arbetslöshet, investeringar, lån till fordon utan säkerhet (det är sällan fordonet står som säkerhet även om det heter billån), eller helt enkelt den mänskliga faktorn.

Ränteavdraget har historiskt sett varit en viktig lättnad, och att minska det nu skulle inte bara förvärra den ekonomiska bördan, utan också skicka en signal om att dessa utmaningar ignoreras. Timingen för detta förslag hade inte kunnat vara sämre.

Jag uppmanar er att tänka om i denna fråga och att istället söka efter lösningar som stödjer och underlättar för de hushåll som kämpar mest, snarare än att ytterligare försvåra situationen.

Förslaget:
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/01/atgarder-for-att-motverka-overskuldsattning/

Varför är det viktigt?

Förslaget att minska ränteavdraget på lån utan säkerhet är ett direkt hot mot tusentals svenska hushålls ekonomi. Detta innebär i klartext en sämre ekonomi för vanliga människor.

Man kan också fundera på varför en person som bor i hyreslägenhet med blancolån på en begagnad bil som inte går att ha som säkerhet ska straffas, samtidigt som "rika" (som ofta bor i dyra bostadsrätter och villor) inte ska drabbas? Till och med att de fattigas skatteinbetalningar delvis ska finansiera de rikas boende?

Att minska ränteavdraget i en tid av redan höga räntor innebär i praktiken att staten straffar dem som redan kämpar för att hålla huvudet över vatten. Detta öppnar upp för en verklighet där vanliga svenskar, som arbetar med att amortera av dessa lån med plötsligt en väldigt mycket högre ränta än för två år sen, kommer att drabbas ännu hårdare.

Det är viktigt att vi står enade i denna fråga. Genom konstruktiv dialog kan vi uppmuntra politikerna att ompröva detta dåliga förslag.

Vänligen dela informationen och diskutera den med dina vänner. Genom vårt gemensamma agerande kan vi bidra till en positiv förändring. Tack för ditt stöd!

Hur den kommer att överlämnas

Det kommer att ske till regeringen i någon form som bestäms senare, antagligen till Elisabeth Svantesson.

Kategori

Uppdateringar

2024-04-19 10:11:53 +0200

Namninsamlingen är inskickad, men fortsätter. Det som händer nu är att regeringen samlat in alla remissvar, dvs myndigheter, företag och vanliga människor som tyckt till. Så vägen mot omröstning är bara påbörjad, och det kanske inte ens blir någon. Inte ens det skarpa förslaget är satt.

Så fortsätt skriva under! I vilket fall vet nu regeringen om att denna namninsamling finns.

2024-04-15 09:34:29 +0200

På onsdag kommer namninsamlingen att skickas in!

2024-02-22 15:58:48 +0100

100 underskrifter nådda

2024-02-06 10:35:27 +0100

18 april går remisstiden ut. Så innan det ska insamlingen skickas in!

Tack för alla underskrifter än så länge! Försök sprida ordet så gott det gå genom sociala medier. Man kan skriva anonymt i flera grupper på tex Facebook

2024-01-27 22:55:48 +0100

50 underskrifter nådda

2024-01-26 17:03:16 +0100

25 underskrifter nådda

2024-01-26 12:00:18 +0100

10 underskrifter nådda