Hoppa till huvudinnehåll

Till: Santa Maria

Santa Maria – sälj MSG (och stoppa rasismen)

MSG, E620-625, glutamat eller Natriumglutamat som det egentligen heter på svenska är en av de absolut vanligaste kryddorna som används i Östasien.

MSG används som en smakförstärkande tillsats i mat och upptäcktes av en kemist vid namn Kikunae Ikeda som genom sin forskning klarlade att smakstommen i kött och alger består av glutaminsyror.

Eftersom att MSG är kemiskt framställt – och kanske i synnerhet – eftersom det är vanligt i östasiatisk mat och i synnerhet kinesisk mat har kryddan ofta framställts som en hälsorisk trots att det vetenskapliga underlaget varit minst sagt tunt.

En rasistisk mytbildning som idag kallas "Chinese Restaurant Syndrome" spreds under 1900-talets andra hälft, och lever idag främst vidare som påstådd "överkänslighet" hos vissa personer mot MSG – trots att ingen vetenskaplig grund finns.

Och även fast MSG:s påstådda hälsorisker är "debunked" sedan länge har trötta svenska livsmedelsverket inte uppdaterat sina rekommendationer utan för vidare vad som i grunden är en rasistisk myt om kinesisk matlagning.

Om svennebananmärket Santa Maria skulle ta in MSG i sitt sortiment skulle vi kanske sätta punkt för den här tramsiga myten och låta vad som borde vara kryddornas "superstjärna" ta sin rättmätiga plats bland salt, socker och peppar.

Varför är det viktigt?

Det är en antirasistisk gärning i det lilla att äta, och uppmuntra till användande av MSG i matlagning.

Uppdateringar

2022-05-07 10:04:20 +0200

10 underskrifter nådda

2021-01-24 20:22:44 +0100

Den första personen som jag inte känner personligen har skrivit under – han heter Anders.