Hoppa till huvudinnehåll

Till: SVENSKA RÖDA KORSET OCH UTRIKESMINISTER ANN LINDE

Snälla Ann Linde, öppna humanitära korridorer så att folk får leva!

Jag skulle vilja vädja till Svenska Röda Korset och utrikesminister Ann Linde i den svenska regeringen att hjälpa till att organisera och tillhandahålla en så kallad " humanitär korridor" för evakuering av civila i de farligaste städerna som lider i detta krig.

Idag är mina och många andras föräldrar fasta i Kyiv och många andra farliga städer och kan inte ta sig ut.

Läget är akut. Många städer är under rysk beskjutning och civil befolkningen lider. Raketer flyger in i höghus, skolor och förskolor. Civila människor dör, inte bara soldater som nu tappert kämpar idag för rätten att rädda Ukraina som ett land och livet, men också för att behålla freden i Europa. Många människor flyr.

I Kyiv var det tidigare möjligt att åka med bil och tåg, men varje dag förvärras situationen. Det är fler och fler som flyr, det finns inte tillräckligt med tåg, de är överfulla. Ju närmare ryska trupper kommer staden, desto svårare blir det att evakuera befolkningen. Inte bara i Kyiv, utan också i Kharkiv, Sumy och andra städer. Trots organiseringen och transporten av ytterligare tåg från Polen och Ukraina, som transporterar passagerare gratis till gränsen till Polen, är detta inte tillräckligt och det behövs mer hjälp.

Därför vill jag vända mig till er och be om hjälp och för en gemensam organisation av evakueringen av civilbefolkningen. Under 1 och 2 världskrigen hjälpte Röda Korset till att evakuera befolkningen, så jag ber er att uppmärksamma detta historiska exempel och följa det för att rädda livet på många människor som för tillfället inte kan evakuera eftersom det är för farligt och omöjligt med bil, eller för att ukrainska och polska tåg är överfulla.

Vissa mindre städer är redan nära att vara förstörda, som till exempel Volnovakha, där civila lider och behöver evakueras. Staden är i ett tillstånd av humanitär katastrof: efter flera dagars bombningar av ryska trupper blockeras den nu av rysk militär. Leverans av proviant, vatten och medicin är omöjligt.

Ukraina har redan skickat tre förfrågningar till FN:s flyktingkommissariat och Röda Korset om att tillhandahålla en humanitär korridor för att skydda civila.

Varför är det viktigt?

I den här situationen är det mycket viktigt att samarbeta och hjälpa till att organisera sådana korridorer, eftersom de inte är avgörande för evakuering av medborgare och skadade offer, barn och äldre, utan också för leverans av medicinska förnödenheter och medicin, humanitärt flyg. Samt en viktig passage av specialiserade fordon som kan leverera varor och transporter till sjukvårdsinrättningar.

I denna kritiska situation finns det ett enormt framväxande behov av skydd för liv och hälsa för människor, inklusive de mest utsatta (barn, några av dem har redan förlorat sina föräldrar, sjuka och skadade, gamla, personer med funktionsnedsättning) och personer som lever ensamma. Det behövs också en omedelbar spridning av mediciner, dricksvatten, mat, varma kläder och tillgång till medicinska och socialarbetare för att ge hjälp till dem som är i nöd just nu.

Enligt en artikel i Svt nyheter från 3 mars 2022, “FN: En miljon har flytt från Ukraina”, skrivet av Maja Nilsson, lyckades bara 2 % av befolkning hinna att rädda sig. På Twitter skrev FN:s högkommissarie för flyktingar, Filippo Grandi: ”På bara sju dagar har vi sett att en miljon lyckats fly från Ukraina till grannländerna. För många miljoner till, inne i Ukraina, är det nästan omöjligt nu. Det dags för vapnen att tystna – så att livräddande humanitär hjälp kan ges.”

Jag vädjar till er med en begäran om att förhindra många oskyldiga människors död, inklusive mina föräldrars. Snälla utrikesminister Ann Linde, öppna humanitära korridorer så att folk får leva!

Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2022-03-04 20:11:04 +0100

50 underskrifter nådda

2022-03-04 13:41:05 +0100

25 underskrifter nådda

2022-03-04 12:40:40 +0100

10 underskrifter nådda