Hoppa till huvudinnehåll

Till: HomeQ och Boplats

Vi är också studenter, HomeQ och Boplats!

Kära HomeQ och Boplats: Vi folkhögskolestudenter behöver också någonstans att bo!

HomeQ och Boplats är Sveriges största bostadsförmedlingar. De allra flesta hyresvärdar lägger ut sina lediga hyresrätter via dem. Det gäller även studentlägenheter.

Så långt låter det toppen, men det är tyvärr inte toppen för alla... HomeQ och Boplats tycker nämligen inte att vi som pluggar på folkhögskolor räknas som studenter, eftersom vi inte tillåts söka studentlägenheter via dem. Det är endast universitetsstuderande som räknas. Att inte tillåtas söka studentlägenheter gör att vi behöver söka vanliga lägenheter istället. Kön till dessa är lång och kan ta flera år innan man får något, och lägenheterna är dessutom ofta Mycket dyrare!

På HomeQ går det inte ens att lista sig som student (trots att man får fullt CSN) vilket gör att man måste ange sin sysselsättning som ”Övrigt” = extremt liten chans att få lägenhet, då man inte får möjlighet att visa upp tex sitt CSNintyg.

Väldigt trist tycker vi. Trist och omodernt. Vi hoppas att HomeQ och Boplats väljer att ändra detta snart. Vi är många som studerar på folkhögskolenivå. Vissa pluggar upp sina betyg. Andra pluggar svenska. Någon pluggar teater eller sång.

Att studera på folkhögskola blir vanligare och vanligare. Varför vägrar våra bostadsförmedlingar då räkna oss som "riktiga" studenter? Varför är det bara universitetsstudier som anses ”bra” nog? Om man är beviljad CSN, borde man räknas som student överallt - speciellt på Sveriges största bostadsförmedlingar. Annat är bara märkligt.

Att inte tillåtas söka studentlägenheter gör att vi behöver söka vanliga lägenheter istället. Kön till dessa är lång, och lägenheterna är dessutom ofta mycket dyrare. Det är inte rättvist och därför vill vi ändra på det!

HomeQ och Boplats: Vi behöver också någonstans att bo!

Varför är det viktigt?

För att folkhögskolestudenter också behöver någonstans att bo! Studentlägenheter är oftast mycket billigare än vanliga lägenheter, men vi som studerar på folkhögskolor tillåts inte söka dem - eftersom HomeQ och Boplats inte räknar oss som studenter.

HomeQ och Boplats behöver anpassa sig efter samhället. Det har de i nuläget inte gjort.

Hur den kommer att överlämnas

Vi kommer att skicka underskrifterna digitalt till Boplats och HomeQ.

Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategori

Uppdateringar

2022-09-20 14:23:56 +0200

50 underskrifter nådda

2021-10-05 15:17:08 +0200

25 underskrifter nådda

2021-09-30 18:42:36 +0200

10 underskrifter nådda