Till: Partiernas ekonomisk-politiska talespersoner

Slopa ränteavdraget!

Kära politiker.

Som ekonomisk-politisk talesperson är du säkert informerad om att svenska hushåll är bland de mest skuldsatta i världen och att en anledning är de goda avdragsmöjligheterna för låntagare och bostadsägare. Ränteavdrag och ROT-avdrag är två exempel. Att vi inte har någon fastighetsskatt är ytterligare en förmån som bidragit till skulderna.

Förutom de makroekonomiska riskerna och höga kostnaderna för staten är det ensidiga stödet till bostadsköpare djupt orättvist mot dem som bor i hyrerätt eller inte har möjlighet att köpa sitt boende. Rot- och ränteavdrag som gynnar dessutom i första hand dem med höga inkomster och kostar staten 31 miljarder kr, varje år! Jämför det med bostadsbidraget på bara 5 miljarder som ska täcka behoven hos de mest utsatta. (Eller de 15 miljarder som går till socialbidrag).

Vad är det som motiverar att de som redan har fasta jobb och sparat insatskapital ska få större del av skattekakan än dem som inget har?

Det finns också en makroekonomisk risk med den höga privata skulsättningen, den är att ekonomin blir sårbar för räntehöjningar. Före detta finansminister Anders Borg har varnat för att skulderna kan orsaka en ekonomisk härdsmälta, och han är inte ensam om den oron. Riskerna har påtalats av såväl EU-kommissionen, IMF, Finansinspektionen och Sveriges Riksbank.

Men bland partierna är det knäpptyst. Varför?

Sannolikt håller du och ditt parti tyst för att ni inte ska stöta sig med viktiga väljargrupper som oroas för att deras bostäder ska sjunka i värde. Problemet är att prisraset och konsekvenserna kan bli betydligt värre om vi inte gör något åt situationen.

Att skapa ”BOrättvisa” eller ens försiktigt trappa ned ränteavdraget, som är det Finansinspektionen anser vara den rimligaste första åtgärden, är rent krasst ingen valvinnare, men du som ekonomisk-politisk talesperson måste våga prata om det! Sen måste ni som parti agera, helst tillsammans med andra partier, för det handlar inte om att vinna val, det handlar om att rädda ekonomin och välfärden innan bostadskraschen är ett faktum.

Så vem tar första spadtaget om att slopa ränteavdraget?
Vågar du?

Varför är det viktigt?

Svenska hushåll är bland de mest skuldsatta i världen. Risken med det är att vi när som helst drabbas av en finanskris. Det enda som krävs är stigande räntor. En anlening till skulduppbyggnaden är de förmånliga skatterna för bostadsköpare. Dessa måste avvecklas för att och ersättas med stöd till byggande av fler hyresrätter som skulle fungera som en krockkudde om krisen slår till och många tvingas sälja sina bostäder. Problemet är att ingen politiker vågar lyfta frågan men risk att få viktiga väljargrupper emot sig, om vi inte tvingar dem att ta ställning. Skriv på namninsamlingen - kanske kan det få våra politiker att vakna. För det handlar inte om att vinna val, det handlar om att rädda ekonomin och välfärden innan det är för sent!

Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategorier