Hoppa till huvudinnehåll

Till: Utrikesminister Tobias Billström och Biståndsminister Johan Forssell

Ge flickor och kvinnor i Afghanistan sina rättigheter tillbaka!

I april 2021 antog den svenska regeringen "Strategin för Sveriges utvecklingssamarbete i Afghanistan" (2021-2024) där högsta prioritet är kvinnor och flickors möjligheter att åtnjuta de mänskliga rättigheterna och delta i samhällsutvecklingen i Afghanistan. Våren 2023 tog Talibanerna beslutet att stoppa miljontals flickor och kvinnor att gå till skola och universitet. De mänskliga rättigheterna verkar inte längre gälla för flickor och kvinnor i Afghanistan. Sverige kan göra mer, Sverige måste göra mer. Situationen i Afghanistan blir bara värre och värre för varje dag. Med förtrycket mot flickor och kvinnor som inte bara förbjuds att gå till skolan, de förbjuds att arbeta, förbjuds att leva fritt sprider sig fattigdomen i landet. Med fattigdomen kommer mer konflikter, mer desperation, fler flickor och kvinnor som dör. Omvärlden måste reagera, Sverige måste reagera. Vad har Sverige gjort med sin strategi? Vi har idag en regering som istället reagerar med att minska biståndet. Varför? Ni lämnar Afghanistans flickor och kvinnor åt sitt öde. Detta kan vi inte acceptera. Vi kräver få svar från ansvariga ministrar, Tobias Billström, Utrikesminister och Johan Forssell, Biståndsminister. Vi kräver att ni lyfter upp flickor och kvinnors situation i Afghanistan högst upp på dagordningen och ger oss svar på vilken strategi ni har för att se till att de mänskliga rättigheterna även gäller för flickor och kvinnor i Afghanistan.

Varför är det viktigt?

Vi är halvvägs in i 2023 och vi lever fortfarande i en värld där vi har ett land med en regim som beslutar att ta ifrån dig dina mänskliga rättigheter, bara för att du är född till flicka. Tänk dig själv att inte få lov att gå till parken, ha tillgång till ditt egna pass, besöka ett badhus eller teater, få klä dig som du vill utanför ditt hem, få delta i en demonstration, få studera, söka vilket jobb du vill, resa. Detta är verkligheten just nu för miljontals flickor och kvinnor i Afghanistan. Detta är deras verklighet, de lever i denna verklighet. Varje timme, varje dag, varje vecka.

Hur den kommer att överlämnas

Insamlingen kommer att pågå mellan maj-augusti 2023. Därefter kommer vi att skriva ut namninsamlingen på papper och posta den till ansvariga ministrar.

Uppdateringar

2024-01-20 00:43:56 +0100

25 underskrifter nådda

2023-06-02 09:09:07 +0200

10 underskrifter nådda