Hoppa till huvudinnehåll

Till: Trafikverket

Häv avtalet med Vy Tåg AB för norrlandståget

Efter en lång tid med misskötsel av livlinan till norrland behöver Trafikverket akut häva avtalet med Vy Tåg AB i förtid. Vi har inte råd med fler inställda, försenade, smutsiga, trasiga tåg eller extra dyra biljetter och ett företag som fullständigt struntar i sitt ansvar under lag och tågpassagerarförordning.

Om Region Stockholm och SL kunde häva avtal med MTR kan Trafikverket göra samma sak. Sverige och norrland förtjänar bättre i en tid av akut klimatkris och gigantiska behov av omställning.

Därför måste Trafikverket häva avtal med Vy Tåg AB i förtid, för klimatet, medborgarna och norrlands framtid.

Varför är det viktigt?

Norrlandståget är gammalt, långsamt men också en mysig livlina till norrland. Enda sen privatiseringen av tågtrafiken genomfördes har den livlinan konsekvent försämrats. Men med Vy Tåg AB nåddes en helt ny bottennivå av misskötsel. Det är i princip omöjligt att numera ens förlita sig på att man kommer fram. Oavsett så är vägen dit belamrad med smuts, stank, brist på vatten och mat och ett företag som aktivt väljer att vilseleda när de borde informera sina resenärer om aktuell information.

Vi har inte råd med fler inställda, försenade, smutsiga, trasiga tåg eller extra dyra biljetter och ett företag som fullständigt struntar i sitt ansvar under lag och tågpassagerarförordning.

Tågresandet ska öka i omfattning, inte bara i pris. Under Vy Tåg AB tvingas en efter en att helt övergå till flyget som transportmedel helt i strid med jordens, klimatet och våra behov.

Därför måste vi höja våra röster för att visa att Trafikverket måste häva avtal med Vy Tåg AB i förtid, för klimatet, medborgarna och norrlands framtid.

Uppdateringar

2024-01-04 23:23:22 +0100

10 underskrifter nådda