Hoppa till huvudinnehåll

Till: Näringsminister Mikael Damberg, EU- och handelsminister Ann Linde, Ständig representant till EU Åsa Webber

Hög tid att rädda Internet: Sverige måste säga nej till Artikel 11 och 13 i Copyrightdirektivet

Europeiska Rådet röstar om det nya Copyrightdirektivet den 18:e Januari.

För vår skull - invånarna i Sverige och alla Internetanvändare över hela världen som kommer att påverkas av detta regelverk, så uppmanar vi Er, ansvariga Svenska ministrar - att säga nej till Artiklarna 11 och 13 i Copyrightdirektivet. Dessa utgör en jätteskiftning i balansen på Internet och hotar både yttrandefrihet samt innovation och fri konkurrens.

Vi har redan facit från existerande, misslyckad reglering som amerikanska DMCA vilka lett till automatiserade botar som i massiv skala, rutinmässigt och ansvarslöst används för att kväsa fritt tal samt konkurrenter.

Artiklarna 11 och 13 har ingen plats i ett demokratiskt samhälle. De utgör inte bara ett allvarligt hot mot yttrandefriheten - genom att begränsa hur nyheter kan diskuteras och debatteras samt genom att utsätta all allmän kommunikation för ansvarslösa AI-algoritmers godtycke - utan de överlämnar i praktiken även kontrollen över Europas Internet till Amerikanska techjättar, eftersom de ensamma har de hundratals miljoner Euro det kommer att kosta att leva upp till det nya regelverket. Det hindrar därmed innovation, skapar och förstärker defacto monopol och oligopol.

Internet är idag intimt förbundet med nästan alla aktiviteter i våra dagliga liv, från utbildning och anställning till familjeliv och sjukvård. När Internet regleras för att stänga ute alla utom en handfull jätteföretag hotas allt detta.

Så snälla: Säg åt våra förhandlare att Sverige inte kommer att acceptera Artikel 11 och 13 i slutdirektivet.

Varför är det viktigt?

Det är bråttom.

Den 18 Januari beslutar EU:s medlemsstater om man ska gå vidare med Copyrightdirektivet - en samling regleringar som hotar krossa många små Europeiska tech startups, skapa ännu svagare förhandlingssits för Europeiska artister och kreatörer samt utsätta en halv miljard Europeer för massiv, automatiserad censur av ansvarslösa AI algoritmer.

Men du kan hjälpa till att stoppa det: Säg åt de ansvariga Svenska ministrarna att rösta emot artiklarna 11 och 13.

Mejla dem här:
[email protected],
[email protected],
[email protected]
och skriv under och sprid denna kampanj.