Hoppa till huvudinnehåll

Till: Våra folkvalda i Sverige

Kulturarbetare i solidaritet med konstnärer i Palestina

_____________________________
Uppdatering 27 december 2023:
Tack för att du skrivit under detta upprop. Sedan uppropet lanserades har Ahmad Tobasi, konstnärlig ledare för Frihetsteatern och Jamal Abu Joas, nyutexaminerad skådespelare, släppts ur fängelse. Mustafa Sheta, teaterns verksamhetsledare och producent, är fortfarande fängslad och har förts till fängelse inne i Israel för fortsatta förhör.
_____________________________

Frihetsteaterns vänförening uppmanar till solidaritet med Frihetsteatern. Vi kulturarbetare förenas i vårt engagemang för rättvisa, frihet och jämlikhet för alla människor i Israel och Palestina. Vi ser varje liv som dyrbart och vi sörjer varje död. Liknande upprop från kulturarbetare har riktats mot regeringar i många länder.

Varför är det viktigt?

The Freedom Theatre i Jenins flyktingläger på den norra delen av den ockuperade Västbanken är en fristad för barn, ungdomar och unga vuxna i flyktinglägret. Barnen växer upp under en brutal ockupation – men de växer också upp med en teater i kvarteret och det förändrar liv. Frihetsteatern utbildar professionella teaterarbetare, ordnar kulturverksamhet med barn och ungdomar, och producerar föreställningar som visas på teatern i Jenin och som turnerar.

Frihetsteaterns motto är kultur som motstånd och arbetet för frihet, jämställdhet och social rättvisa genomsyrar all verksamhet. Det provocerar. Frihetsteatern är farlig för att den inte bara visar att en annan verklighet är möjlig, den skapar en annan verklighet i varje människa som hittar ett hem där.

Banden mellan Frihetsteatern och svenska kulturaktörer är starka. Den har byggts upp och drivits med svenskt stöd, både genom bistånd och genom insatser från svenska scenkonstnärer, lärare och andra eldsjälar. Många är engagerade i Frihetsteaterns vänförening i Sverige.

Frihetsteatern har konstant varit utsatt för attacker från den israeliska armén. Anställda, skådespelare och styrelsemedlemmar trakasseras och fängslas, teaterbyggnaden invaderas och vandaliseras. Den 13 december invaderades flyktinglägret återigen av militären och teatern stormades.

Ahmad Tobasi, konstnärlig ledare, och skådespelaren Jamal Abu Joas misshandlades och fördes bort. Verksamhetsledaren och producenten Mustafa Sheta har förts bort till ett fängelse inne i Israel, utanför ockuperat område, i strid mot internationell rätt. Sedan dess har Ahmad Tobasi släppts fri medan de övriga fortfarande är fängslade.

I Gaza finns bland de närmare 20 000 civila som dödats sedan den 7:e oktober flera palestinska konstnärer som Refaat Alareer, Saleem Al-Naffar, Inas al-Saqa, Hiba Abu Nada och Heba Zagout.

Bland konst - och kulturcentra som har förstörts av israeliska angrepp finns det Ortodoxa kulturcentret, Al-Qarara kulturmuseet, Rafahmuseet, högkvarteret för Our Sons for Development Association, Gaza Centre for Culture and Arts, Milad Association, Arab Social Cultural Centre, Hakawi Theatre Association och Rashed Al-Shawa Cultural Centre.

Att angripa kulturcentra är ett tydligt brott mot internationell rätt i enlighet med Haagkonventionen för skydd av kulturegendom i händelse av väpnade konflikter.

Förstörelsen av kulturella mål är en del av ett systematiskt israelisk angrepp på civil infrastruktur som sjukhus, skolor, vatten och kraftanläggningar.

Teatern, kulturen, konsten, är bokstavligen på liv och död i Palestina.

Vi som skrivit under uppmanar våra folkvalda att agera för:

- omedelbart frisläppande av Mustafa Sheta och Jamal Abu Joas och beskydd av palestinska kulturaktörer,
- ett slut på israeliska angrepp mot kulturföreningar och institutioner liksom övrig civil infrastruktur,
- en omedelbar vapenvila,
- ett slut på den israeliska ockupationen och det israeliska bosättarvåldet.

Kampen för frihet för Palestina är en del av en kollektiv kamp för frihet. Vi vägrar vara del i att vända en grupps rättigheter mot en annans och står stadigt mot alla former av rasism inklusive antisemitism och islamofobi.

Vi ber er att stå upp inte bara för Frihetsteatern, också för den mänskliga rättigheten att utöva och ta del av konst och kultur!

Länkar till senaste tidens mediarapportering i Sverige samt referenser:

https://www.svt.se/kultur/frihetsteatern-i-jenin-vandaliserad-vi-fortsatter-vad-som-an-hander-oss--7bl725
https://www.gp.se/kultur/svenskstodda-frihetsteatern-pa-vastbanken-forstord.209daad6-3483-40f6-a5cd-8ebff442b347
https://www.democracynow.org/2023/12/15/ahmed_tobasi_of_the_freedom_theatre
https://www.dn.se/kultur/flyktingteater-pa-vastbanken-stormad-i-israelisk-operation/
https://www.svd.se/a/wAqEdo/frihetsteatern-i-jenin-till-stora-delar-forstord
https://www.arbetaren.se/2023/12/14/frihetsteatern-i-jenin-stoppa-det-urskillningslosa-valdet/
https://twitter.com/gad_media/status/1735921388702048330
https://www.palestinagrupperna.se/2023/12/14/frihetsteatern-i-jenin-under-attack/
https://euromedmonitor.org/en/article/5965
https://www.palestinechronicle.com/two-palestinian-artists-condemn-israels-destruction-of-gazas-iconic-theater/
https://www.theguardian.com/world/2023/dec/08/palestinian-poet-refaat-alareer-killed-in-gaza
https://www.middleeasteye.net/news/israel-palestine-inas-al-saqa-friends-remember-gaza-playwright
https://hyperallergic.com/850887/gaza-artist-heba-zagout-killed-with-her-children-in-israeli-airstrike/
https://www.thebookseller.com/news/palestinian-novelist-killed-in-israeli-airstrike
https://www.theguardian.com/stage/2018/aug/22/our-memories-have-vanished-the-palestinian-theatre-destroyed-in-a-bomb-strike

Uppdateringar

2024-03-01 13:22:18 +0100

1,000 underskrifter nådda

2023-12-23 14:10:00 +0100

500 underskrifter nådda

2023-12-20 15:39:01 +0100

100 underskrifter nådda

2023-12-20 10:43:56 +0100

50 underskrifter nådda

2023-12-20 09:02:44 +0100

25 underskrifter nådda

2023-12-20 05:06:29 +0100

10 underskrifter nådda