Hoppa till huvudinnehåll

Till: Vasaloppet

Porta Preem från Vasaloppet

Vasaloppet har hög svansföring när det gäller hållbarhet. Samtidigt har de oljebolaget Preem som huvudsponsor, ett bolag vars verksamhet leder till klimatkris och hotade Vasalopp.

Arrangörerna har nu chansen att bevisa att de menar allvar med sin hållbarhetsprofil genom att ta farväl av Preem genom att riva upp avtalet de har med dem som huvudsponsor.

ANTA VÅR UTMANING: Spring, cykla, gå eller rulla mot Preem!

Vi vill belysa det paradoxala i att det knappt fanns tillräckligt med snö i vintras för att genomföra Vasaloppet, samtidigt som en fossiljätte står som värd för evenemanget. I protest mot detta presenterar vi Klimatvasan: ett miljövänligt alternativ utan sponsorer från fossilindustrin.

Vill du också att Vasaloppet ska skaka av sig smutsiga Preem? Visa detta och stå upp för vår vinter genom att delta i Klimatvasan!

Du deltar i 5 enkla steg:
1. Ta på dig sportiga kläder och snöra på ett par bekväma skor.
2. Spring, cykla, gå eller rulla till din närmaste Preem-mack.
3. Ta en bild på macken tillsammans med ditt budskap (tex. “Värna Vasaloppet”, “Vasaloppets oljespill”)
4. Skriv en text till bilden om varför vintern är viktig för dig och dela detta på sociala medier under #StoppaPreemraff #Aktionsveckor #Vasaloppet och #KlimatVasan.

Tagga 3-5 vänner och utmana dem att göra detsamma!

→ För att få ännu mer Vasaloppskänsla kan man skriva ut en nummerlapp och nåla fast på tröjan: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1kJAMF-HZ2bQyWaUATOuVEkP7qIQcG6rY

Klimatvasan är en del av Stoppa Preemraffs nationella aktionsveckor. Läs mer om det här: https://stoppapreemraff.org/aktionsveckor

Varför är det viktigt?

Reklam och marknadsföring är effektiva verktyg. Ibland används det för att sälja produkter, ibland för att förändra attityder och ibland helt enkelt för att distrahera folk från sanningen.

Genom en genomtänkt insats kan ett företags verksamhet till sist framstå som raka motsatsen mot vad det egentligen är: Det som är skadligt för miljön framställs som bra, och ökade utsläpp framställs som minskande.

Oljebolaget Preem är unikt bra på att avleda allmänheten från att se sanningen om deras produktion. Trots att de är Sveriges största utsläppare av koldioxid och till 99% ägnar sig åt förädling av fossil råolja (11.3 miljoner ton per år) så framställer de sin verksamhet miljö- och klimatvänlig.

En av många strategier för att ro detta iland är att kliva in som huvudsponsor för det folkkära eventet Vasaloppet.

Detta trots att Preem alltså är en av de största CO2-utsläppskällorna i Sverige och i praktiken smälter snön under skidåkarnas skidor. Förra året ökade kostnaderna för Vasaloppet med 10 miljoner kronor för allt extraarbete som krävdes med att få fram snö till skidspåren. Logiken i detta är skrattretande.

Samtidigt gnuggar Preem händerna av de goda resultaten för egen del. I företagets pressrelease om det förlänga samarbetet med Vasaloppet skriver de att:

“Kännedomen om Preems miljöarbete bland Vasaloppets åkare har ökat från 20 procent år 2010 till 60 procent år 2011.” “..Samarbetet är mycket positivt för företagets varumärke och åtta av tio Vasaloppsåkare (76 procent) uppger att de har en positiv inställning till Preem.” [1]

“Preem har en stark kompetens inom hållbarhetsutvecklingen vilket stödjer Vasaloppets vision inom området, både för miljön men också genom engagemang, värme och omtanke till våra deltagare i spåret..”

Paris borgmästare Anne Hidalgo skickade för ett år sedan ett tydligt budskap till sin stads olympiska kommitté om sponsorer. Hon sa rätt ut att Paris medborgare knappast skulle uppskatta sponsorer till spelen som släpper ut stora mängder koldioxid och vars verksamheter hotar miljön. Kort därefter släppte oljebolaget Total sina planer att gröntvätta sitt varumärke med hjälp av de kommande olympiska spelen i Paris 2024.

Ett sådant tydligt besked till oljebolaget Preem skulle vara mycket välkommet från Vasaloppets ledning och kanske även från Dalarnas landshövding Ylva Thörn. Till det kommer kan vi påminna om ett annat citat:

”Sätt stopp redan 2020 för alla investeringar i ny fossil infrastruktur. Med fossil infrastruktur menas allt från ­Adanis kolgruva i Australien till Preem i Lysekil”, -professor ­Johan Rockström i sitt vinterprogram i P1 i januari i år, sanningens år 2020.

Därför vill vi visa att vi inte är okej med att Vasaloppet (och profiler som Gunde Svan) används för att gröntvätta Preem. Skriv under för att få Vasaloppet att bryta avtalet med Preem.

#StoppaPreemraff #Aktionsveckor #Vasaloppet och #KlimatVasan

Källa:

[1] Preem förlänger avtal som huvudsponsor till Vasaloppet: https://news.cision.com/se/preem-ab/r/preem-forlanger-avtal-som-huvudsponsor-till-vasaloppet,c2750530

Kategorier

Uppdateringar

2020-09-11 21:35:33 +0200

1,000 underskrifter nådda

2020-08-27 23:32:41 +0200

500 underskrifter nådda

2020-08-27 14:40:43 +0200

100 underskrifter nådda

2020-08-27 14:22:27 +0200

50 underskrifter nådda

2020-08-27 14:16:14 +0200

25 underskrifter nådda

2020-08-27 13:04:14 +0200

10 underskrifter nådda