Hoppa till huvudinnehåll

Till: SACs centralkommitté och styrelsen för Arbetarens Tidningsaktiebolag

Solidaritet med Arbetarens arbetare - upphäv Ekis uppdrag!

Centralkommittén av SAC har genomfört det centrala i medlemmarnas önskningar.

Beskedet att Kajsa Ekis Ekman plötsligt blivit anställd som Arbetarens tillförordnade chefsredaktör kom som en chock för många av oss aktiva i SAC. Att hon dessutom blivit tillsatt mot redaktionens och styrelsens vilja av bolagets tillförordnade VD har skapat en djup ilska i oss. Att han, i en fackförenings ägd tidning, hotat med olaga uppsägningar är bortom ursäkt.

(Uppdatering 25 aug: Det har framkommit att VDn inte har hotat med uppsägning, utan utfärdat så kallade LAS-varningar till de anställda som gemensamt skrivit till Ekman. Upprepade LAS-varningar kan leda till uppsägning. Det är trots det fortfarande inte i god sed i en facklig organisation att använda sig av sådana, och varningarna är dessutom inte rimliga i sig.)

Vi som skriver under detta brev vill markera starkt att detta beslut inte är förankrat i organisationen, och vi uttrycker vår solidaritet med de som arbetar på och med Arbetaren. Vi uttrycker också vår solidaritet med queera som förfasas över hur vår anrika tidskrift kan komma att användas för fler mediala attacker mot transpersoner.
Kajsa Ekis Ekman är inte en säker person att ha i en sådan mediekanal som Arbetaren, särskilt inte i rollen som chefsredaktör. Vi skulle aldrig acceptera rasism från en chefredaktör, ej heller homofobi – samma princip gäller här. Av lättja eller likgiltighet går många med på den socialt mer accepterade transfobin, särskilt då acceptansen av den ger påstådda fördelar. Det kvittar hur namnkunnig eller renomerad en journalist är – vi kan inte acceptera intolerans. Om vi bara stryker på fötterna för den hela tiden, avgår i protest eller uppgivenhet, så kommer den söndra oss och vår organisation.
Vi uppmanar därför till vild strejk på Arbetaren – det finns ingen som kommer stämma er för den. Vi på golvet i SAC kommer backa er tills dess att detta beslut rivs upp och bolagets VD avsätts. Vi kommer använda vår egen demokratiska struktur till att motverka detta enväldiga beslut. Ni gör ett fantastiskt jobb, och vi vill inte förlora er – särskilt inte till förmån för konservativa krafter. Ni behövs – vi vill inte ha en framtida redaktion tillsatt i enlighet med Ekis åsikter.
No pasarán!

Varför är det viktigt?

Arbetaren är vår tidskrift, och vi vill inte att vårt mediala organ ska kunna ska missbrukas till att sprida transfoba åsikter eller ge dem acceptans.

Uppdateringar

2022-08-29 07:55:37 +0200

Namninsamlingen är en framgång med 289 underskrifter

2022-08-25 16:31:37 +0200

100 underskrifter nådda

2022-08-25 12:33:26 +0200

50 underskrifter nådda

2022-08-25 12:01:37 +0200

25 underskrifter nådda

2022-08-25 07:10:45 +0200

10 underskrifter nådda