Hoppa till huvudinnehåll

Till: Johan von Knorring, regiondirektör för Region Uppsala

Uppsalas vårdcentral för hemlösa ska aldrig hamna på gatan!

Det är oacceptabelt att regionen inte kan erbjuda permanenta lokaler till vårdcentralen för hemlösa och sprutbytet i Uppsala.

Det handlar om en av de enda platserna i Uppsala där stans hemlösa och drogmissbrukare tas emot med öppna armar. Sprutbytet är dessutom en viktig satsning mot smittospridning i Uppsalaregionen. Alla tjänar på ett tryggt och stadigt sprutbyte, som inte ska behöva flytta gång på gång.

Vi kräver därför att Region Uppsala, med Johan von Knorring i spetsen, tar sig i kragen och hittar en ny långvarig lokal för sprutbytet.

Detta är en verksamhet som möter människor där många lever på gatan, det är viktigt att inte själva verksamheten också riskerar att göra det.

Varför är det viktigt?

2024 blev vårdcentralen för hemlösa uppsagda av den oseriösa värden Castellum. Regionen hittade i ett akut läge tillfälliga lokaler på Akkis för verksamheten. Detta skedde en månad innan de skulle bli utslängda 31 mars 2024.

Vårdcentralen tillika sprutbytet är en viktig plats för Uppsalabornas hälsa. Det finns till för att stans hemlösa ska ha någonstans att vända sig för vård, och för att tillhandahålla rena sprutor till missbrukare för att förhindra smittspridning.

En enda vecka utan sprutbytet skulle påverka stans hemlösa mer än många kanske förstår. På sprutbytet har de över hundra patienter varje vecka, och vart ska de vända sig om mottagningen tvingas stänga vid varje flytt eller om man plötsligt står utan lokaler?

Bryr sig Uppsala om sina hemlösa invånare? Upp till bevis!
Uppsala, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2024-04-24 17:41:00 +0200

10 underskrifter nådda

2024-03-05 15:03:03 +0100

Både SVT och UNT snappade upp kravet trots att vi inte hunnit börja samla namn – mottagningen verkar nu ha fått nya lokaler i ett år framåt. Det är av största vikt, men verksamhetschefen säger att de behöver permanenta lokaler.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/mottagning-for-hemlosa-tvingas-flytta-framtiden-oviss

2024-02-28 21:26:50 +0100

Castellum är ett av Sveriges största fastighetsbolag och skryter på sin hemsida om sitt hållbarhetsarbete, där de betonar att social hållbarhet är viktigt. Där kan man läsa ord som “ansvarsfullt företagande”, “välbefinnande” och “hälsa”, “mänskliga rättigheter”, “samhällsutveckling” och “nära samarbete med hyresgäster” - men det riskerar blir tomma ord och hyckleri om bolaget samtidigt hotar livsviktig verksamhet för Uppsalas hemlösa.