Hoppa till huvudinnehåll

Till: EU samt deras fiskeministrar

Vi kräver omedelbara åtgärder för att rädda Östersjön!

Stötta Sveriges förslag till EU om att minska fiskekvoterna i Östersjön!

Sverige är på rätt väg - äntligen!
Östersjön är ett hav som har misskötts i väldigt många år. Regering efter regering har struntat i att ta hand om vårt gemensamma hav och dess olika invånare.
Men nu börjar det hända positiva saker!

Varje år i oktober träffas EU:s fiskeministrar för att besluta om vilka fångstkvoter av fisk som ska gälla för kommande år.
Inför oktobermötet brukar fiskeministrarna träffas någon gång i förväg. I juni var det ett sådant möte. Då presenterade vår jordbruksminister (som också ansvarar för fisket), Peter Kullgren, flera viktiga förslag för att skydda Östersjön framöver. 
De svenska förslagen finns att läsa i ”Action for the recovery of fish stocks in the Baltic Sea and better future prospects for the sectors dependent on these stocks” vilken finns på denna länk:


Ett önskemål är att EU:s fiskekvoter för 2026 måste blir restriktiva då fiskbestånden i Östersjön behöver återhämta sig. Vidare vill Sverige se större satsningar på det småskaliga, kustnära fisket och att en större andel av fisken som fångas ska användas som människomat. 
För närvarande är det endast en liten andel av den fångade Östersjösillen som hamnar på våra mattallrikar. 
Ungefär 90% mals ner till fiskmjöl som blir foder till gris, kyckling eller norskodlade laxar.

Kullgren underströk också vikten av att ha en helhetssyn när man bestämmer fiskekvoterna för Östersjön. Dessutom vill han öppna för en diskussion kring hur EU-kommissionen formulerar frågeställningarna till ICES (Internationella Havsforskningsrådet) om hur stora de olika fiskbestånden är i Östersjön. Det är utifrån ICES:s siffror som fångstkvoternas storlek bestäms.
Just det sätt EU vill att ICES räknar på, har kritiserats för att orsaka alltför höga fångstkvoter med risk för överfiske. 

Alla Kullgrens förslag är mycket bra och om de genomförs blir det ett viktigt steg mot att rädda Östersjön!

Tyvärr var det bara Portugals fiskeminister som tyckte att Sveriges förslag var bra. Övriga fiskeministrar inom EU var negativa till Kullgrens förslag. 

Men, då kan vi som tycker att Sveriges förslag var bra, göra vår röst hörd i EU! 
För just nu, fram till 31 augusti, vill EU veta vad vi tycker om fiskepolitiken inom EU. Här finns länk till sidan:


Som ett alternativ till att själv skriva ett svar till EU, startas denna namninsamling för att visa att vi är många som stöttar de förslag Kullgren lämnade fram samt att vi kräver att de ska beaktas och följas vid ministermötet i oktober då beslut om 2026 års fångstkvoter i Östersjön fattas. 

Utöver Kullgrens förslag, ställer vi ytterligare ett krav som omedelbart måste genomföras innan ministermötet i oktober i år:

Vi kräver en omedelbar förändring av regelverket för fiskekvoter:
Om ett land väljer att inte utnyttja hela eller delar av sin fiskekvot, får denna kvot inte delas ut till något annat land i efterskott! Varje land äger sin kvot och den kan inte ges, bytas eller säljas bort, varken av landet självt, EU eller annan part. Den som väljer att avstå att fiska sin kvot förlorar inte kvoten, och vid nästkommande års förhandlingar saknar det betydelse vad varje land har gjort med sin kvot. Länder som väljer att avstå att utnyttja delar av eller hela sin kvot, ska inte få en lägre kvot nästkommande år, utan de ska få en lika stor kvot som om de utnyttjat hela sin kvot innevarande år.

Detta är mycket viktigt eftersom regeln just nu är att om ett land väljer att fiska mindre än sin kvot för att skydda fiskarna från utrotning, kommer den outnyttjade kvoten att ges till de andra länderna. Så om ett land faktiskt vill skydda fiskar från överfiske, hindrar nuvarande regelsystem dem från att göra så. 

Namninsamlingen kommer att pågå till slutet av augusti, så vänta inte med att skriva under, utan gör det nu, och kom också ihåg att dela den på sociala medier! 
Tillsammans kan vi bli en stark röst i EU som försvarar och bevarar Östersjön! 

Varför är det viktigt?

Östersjön är hotad. Torsken och ålen är i princip borta. Nu börjar även laxen ta slut - trots att man varje år sätter ut miljontals laxungar i de norrländska älvarna. 
Förklaringen till att laxungarna inte växer upp är brist på mat. De svälter helt enkelt ihjäl.
Lax, torsk, gädda, sälar, sjöfåglar och många andra arter har strömming som sin viktigaste föda. 
Strömmingen håller också på att ta slut i Östersjön. Varje år fångas stora mängder strömming och skarpsill av de enorma industriella trålarna som dammsuger havet på fisk. Trålarnas främsta fångst är strömming och skarpsill, men lax är också en stor bifångst. 
På grund av ett alltför stort industriellt fiske,   börjar bristen på strömming märkas då andra fiskar har svårt att få tag i mat.

Det är dags att ändra på reglerna hur EU:s fiskeministrar bestämmer vilka kvoter av olika fiskar som ska fångas. Hittills har fiskeministrarna inte velat minska fångstkvoterna i Östersjön. Men Sverige har i år presenterat förslag på hur vi ska börja se till att fiskarna i Östersjön inte fiskas slut. Med denna namninsamling vill vi visa EU och deras fiskeministrar att vi stöttar Sveriges förslag till förändrade regler så att Östersjön inte blir ett dött hav.

Hur den kommer att överlämnas

Personligen eller digitalt.

Uppdateringar

2025-07-15 12:02:04 +0200

100 underskrifter nådda

2025-07-14 22:29:39 +0200

50 underskrifter nådda

2025-07-14 20:09:29 +0200

25 underskrifter nådda

2025-07-14 19:15:53 +0200

10 underskrifter nådda