Hoppa till huvudinnehåll

Till: Regering och riksdag

Gör sommartid till normaltid

När nu politikerna gett stadskontoret i uppdrag att utreda avskaffandet av två olika tider på året, vintertid och sommartid, vill jag påverka dem att välja sommartid som normaltid för att höja välbefinnande och hälsa vilket kan motverka sjukskrivning och öka produktivitet.

Varför är det viktigt?

Vi är många som under vinterhalvåret mår väldigt dåligt psykiskt, blir deprimerade och får ljusbrist, på grund av mörkret. Vid omställningen till vintertid blir dagarna olidliga med mörkret så tidigt på eftermiddagarna. Vintertid går man till arbetet i mörker och hem från arbetet i mörker. Men bibehållen sommartid motverkar man (en del av) detta. De flesta människor mår bra av att få dagsljus efter arbetet, en del av oss väldigt mycket. Medan ljus på morgonen har väldigt liten betydelse.

Olika tider infördes av ekonomiska skäl för att gynna energiförsörjningen. Att ha sommartid året om hade säkert också haft ekonomisks vinster när människor mår bättre under vinterhalvåret tack vare mer dagsljus man kan motverka sjukskrivningar och effektivisera och få ut mer produktivitet.

(Detta har såklart bara påverkan och betydelse för dem som bor så långt söderut i Sverige att dagen är så lång under vinterhalvåret att man kan ha nytta av att ljuset finns senare på dagen.)

Kategorier

Uppdateringar

2020-10-25 08:41:25 +0100

50 underskrifter nådda

2019-04-01 05:49:37 +0200

25 underskrifter nådda

2018-08-08 01:13:56 +0200

10 underskrifter nådda