Hoppa till huvudinnehåll

Till: Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M)

Nej till gräddfil för Engelska skolan i Midsommarkransen!

Att Internationella engelska skolans (IES) ägare blivit mångmiljonärer på skattefinansierad verksamhet har ingen missat. Det hindrar dock inte Stockholms stad från att ge gräddfil åt dem när våra idrottshallar privatiseras och en ny skola ska byggas. Riv avsiktsförklaringen med Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB och IES!

Varför är det viktigt?

Sälj inte våra barns skolor till IES!
Det stormar kring Internationella engelska skolan, IES. Skolkoncernen kritiseras för att mäta elevers kjollängder, ge glädjebetyg och ha obehöriga lärare med dåliga arbetsvillkor och löner.

Dessutom skakar nu hela grunden för systemet med stora, vinstdrivande skolkoncerner som IES. Skoldebattörer har framgångsrikt visat att dessa koncerner får större skolpeng än de förtjänar och dränerar den kommunala skolan på pengar.

Men medan allt fler röster höjs mot IES och liknande marknadsskolor går det blågröna styret i Stockholm i stället helt mot strömmen och låter IES bli ägare av stadens skollokaler.

I Midsommarkransen är den kommunala skolan eftersatt och vi föräldrar har väntat i en oändlighet på en en nya lokal för grundskolans elever. Barnen går nu i trista, provisoriska paviljonger bredvid gymnasieskolan.
2014 började en ny skolbyggnad att planeras i området men efter många turer är den fortfarande inte klar. Bygget är igång och det ryktas om att den ska öppna 2022. Datumet skjuts hela tiden upp och lokalen är för liten – den kommer bara att rymma elever upp till femman.
Så nyligen kom skrällen. Precis där barnens trista paviljonger nu står ska det byggas en helt ny ”jätteskola” med intilliggande park fick vi veta. Den ska dock inte lösa det skriande behov som finns av en kommunal grundskola utan den är öronmärkt åt, just det, IES.

Medan beskedet om grundskolan dröjer, har beslutet om den här skolbyggnaden gått otroligt snabbt för politikerna att fatta. Dessutom har affären skett utan insyn eller möjlighet för oss i närområdet att påverka.
Det är aktiebolaget Nystad, som sysslar med samhällsfastigheter, som staden gett i uppdrag att bygga den nya skolan och även renovera Kransens gamla sporthall Brännkyrkahallen samt bygga två nya idrottshallar. Staden ska sedan hyra in sig i idrottshallarna. Det som inte framgått är att Nystad är partner till IES.
Det är alltså en oerhört fördelaktig deal som IES har fått av Stockholms stad. Medan IES vinner mer och mer mark i staden är det vi med barn i den kommunala skolan som är förlorare. Och även skattebetalarna förlorar på sikt på att staden hyr lokaler av Nystad i stället för att själv äga dem.
Idag måndag röstar kommunfullmäktige i Stockholms stad om huruvida en skola i Gubbängen ska säljas till koncernen. Upplägget är ungefär det samma som i Kransen där duon Nystad och IES fått en sockrad deal av de blågröna.

Både Dagens ETC och Dagens Nyheter har under de senaste dagarna grävt i försäljningen, där summan tidigare var hemligstämplad. Tidningarna har försökt få tag på stadens miljöpartister som inte velat ställa upp på en intervju. På riksnivå är Miljöpartiet uttalat motståndare till marknadsskolan men i Stockholm förser de koncerner med skollokaler. Miljöpartiet har nu en chans att ändra sig och rösta mot affären.

Vi föräldrar och skattebetalare hoppas att politikerna detta valår nyktrar till, följer samhällsdebatten och stoppa den här typen av utförsäljningar av kommunal egendom. I Midsommarkransen, Gubbängen och i hela Stockholm.

Midsommarkransen, Hägersten-Liljeholmen, Stockholm, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Länkar

Uppdateringar

2023-03-29 07:10:10 +0200

1,000 underskrifter nådda

2022-02-10 04:41:05 +0100

500 underskrifter nådda

2022-02-04 10:09:54 +0100

100 underskrifter nådda

2022-02-03 13:33:58 +0100

50 underskrifter nådda

2022-02-03 07:29:38 +0100

25 underskrifter nådda

2022-02-02 22:51:44 +0100

10 underskrifter nådda