Hoppa till huvudinnehåll

Till: Utbildningsnämnden Gävle kommun

Satsa på Estetiska programmet - låt inte teaterinriktningen dö!

Få sökanden på teaterinriktningen - varför det? Har Gävle inte längre några kreativa och talangfulla elever som vill satsa både på skolan och på sin kreativa ådra? SJälvklart finns dem - men vi hör ständigt att elever 1. Inte vet om att de kan välja teater och 2. AVRÅDS från att välja denna utbildning pga okunskap hos grundskole-SYVar och hos föräldrar. Trots att det här, enligt oss och våra elever, är ett fantastiskt program som kan leda till samma behörighet som på samhällsprogrammet med den skillnaden att kreativa elever kan få blomma ut, att skoltrötta elever kan få ha roligt på skolan, osäkra och nedbrutna elever får utveckla sig själv och lära sig samarbeta och stå inför en grupp - att helt enkelt bli en bättre person i vilket yrke man än väljer i framtiden. Flera av teaterinriktningens elever har faktiskt jobb redan innan studenten eftersom de är sociala, utåtriktade, lärt sig ta ansvar, arbeta i projekt, vågar prata inför andra och kan använda sig medvetet av kropp och röst för att kommunicera.

Under många år har vi lärare på Vasakolan sett det hända - hur kommunen mer eller mindre medvetet har låtit inriktning efter inriktning på Estetiska programmet självdö.
Här kommer några exempel på vad jag upplevt genom åren:
Det började med planeringen inför Nya Vasaskolan - ett hus där natur och estet äntligen kunde få ändamålsenliga lokaler i samma hus! Vi la ned arbete med att ta fram önskemål på utformningen men nåddes till slut av beskedet att av olika anledningar fick inte estetiska programmet plats i nya huset.
För några år sedan hade vi lägre antagningssiffror och ville göra en marknadsföringsinsats - men fick veta att konkurrens mellan kommunala utbildningar var dåligt och att man inte fick marknadsföra hur som helst. Samma år dyker stor reklam för ett kommunalt drivet yrkesprogram upp på stadens bussar. Varför? För att de behövde fler sökande. Tydligen behövde inte estetiska programmet fler sökande?
Vi har länge önskat att få en ordentlig skylt till byggnaderna där estetiska programmet fanns, så att besökare kunde hitta dit lättare och att gävleborna samtidigt kunde få veta att vi finns. "Vi tar med oss det" - har svaret blivit under flera år. Varför?
Det är lätt att bli konspiratorisk.
Uppenbart är att ingen framtid har setts för detta program och vilja att satsa helt saknats.
Vi tror att det här måste sluta nu, och en stad av Gävles storlek måste våga satsa på kulturen, och uppmuntra till den även bland unga.
Ge oss förutsättningar att växa till ett blommande estetiskt program nu: värna att inriktningarna finns kvar oavsett år med lägre antagningssiffror, lyssna på eleverna som gått här, ge oss en skylt - en marknadsföringsinsats och börja tala väl och var stolta över det breda utbudet i vår stad!

Då ska ni få se att det kommer betala sig i det långa loppet!

Varför är det viktigt?

För att Gävle behöver kultur!
Gävle behöver också ett brett utbud av gymnasieutbildningar för att kunna utbilda olika typer av elever och ge fler möjligheter till framtidens yrken!

Gävle, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2023-04-26 21:50:57 +0200

1,000 underskrifter nådda

2023-04-25 18:31:17 +0200

500 underskrifter nådda

2023-04-24 22:40:10 +0200

100 underskrifter nådda

2023-04-24 21:46:27 +0200

50 underskrifter nådda

2023-04-24 21:07:55 +0200

25 underskrifter nådda

2023-04-24 20:44:37 +0200

10 underskrifter nådda