100 underskrifter nådda
Till: vi som jobbar med det, allierade, dom som tycker att man bestämmer över sin egen kropp
stoppa lagen att sexköp på nätet nu är olagligt

Den 1a juli blir de olagligt att köpa sexuella tjänster på nätet som till exempel via onlyfans.
Det kanske låter långt borta för dig – men för mig, och för många andra, betyder det allt. Det betyder att vi inte längre får arbeta tryggt. Att vi inte längre får ha makt över våra egna kroppar, vår ekonomi, vårt liv.
Det kanske låter långt borta för dig – men för mig, och för många andra, betyder det allt. Det betyder att vi inte längre får arbeta tryggt. Att vi inte längre får ha makt över våra egna kroppar, vår ekonomi, vårt liv.
Jag valde det här yrket för att det gav mig frihet. Trygghet. Självrespekt. Nu vill de ta det ifrån oss – utan att lyssna, utan att förstå.
Det här handlar inte om att “skydda” någon. Det handlar om kontroll. Om att tysta oss. Om att göra våra liv farligare, fattigare, mer utsatta.
Snälla, stå med oss. Skriv under. Dela. Visa att du ser oss.
Varför är det viktigt?
1. Det handlar om säkerhet.
Digitala plattformar som OnlyFans ger sexarbetare en tryggare arbetsmiljö. Utan den trygga miljön kan man bli tvingad in i mer kriminella miljöer.
2. Det handlar om självbestämmande.
Alla människor har rätt att bestämma över sin egen kropp, sitt arbete och sitt liv. Lagar som förbjuder digitalt sexarbete bygger på moralism, inte fakta – och tar ifrån oss rätten att göra egna val.
3. Det drabbar mest redan utsatta.
Många som jobbar med sex online är kvinnor, hbtq+-personer, migranter eller personer med funktionsvariationer. När tryggare inkomstkällor försvinner, förlorar vi inte bara pengar – vi förlorar vår frihet, vår säkerhet och vårt hopp.
4. Förbud fungerar inte – men skadar.
Lagar som kriminaliserar sexköp på nätet stoppar inte efterfrågan – de gör bara livet farligare för dem som säljer. Precis som med andra former av förbud slår det mot dem med minst makt, och löser inte några av de problem politikerna säger sig vilja åtgärda.
Förbud gör inte skillnad på frivilligt och ofrivilligt sexarbete
Förbud gör inte skillnad på frivilligt och ofrivilligt sexarbete
När man kriminaliserar sexköp på nätet slår lagen blint. Den drabbar både de som valt yrket själva och de som är utsatta. Det blir svårare att nå dem som faktiskt behöver hjälp, för att alla klumpas ihop som “brottsoffer” eller “kriminella”.
❌ Mindre trygghet = mindre möjlighet att söka hjälp
När sexarbete drivs bort från synliga, digitala och säkrare plattformar, tvingas fler in i mer osäkra miljöer – där man har ännu mindre kontakt med myndigheter och mindre möjlighet att anmäla våld, tvång eller utnyttjande.
❌ Det förstör förtroendet mellan utsatta och hjälporganisationer
Om polisen jagar kunder och plattformar istället för att hjälpa människor, bygger man ett samhälle där utsatta inte vågar prata. Det blir ännu svårare att identifiera människohandel, eftersom allt flyttas längre in i det dolda.
❌ Fokus ligger på att “rensa bort” sexarbete – inte på att hjälpa människor
I stället för att satsa på sociala insatser, boende, trauma-vård, beroendehjälp eller skyddsnät, lägger man pengar och resurser på att jaga vuxna som säljer sex frivilligt online. Det hjälper inte de som far illa – det skadar dem ännu mer.
Hur den kommer att överlämnas
Kommer lämnas in till riksdagen/myndigheter