Hoppa till huvudinnehåll

Till: Migrationsverket och Säpo

Vunnen kampanj: Stoppa utvisningen av Znar

🎉 Vi vann – Znar får stanna i Sverige!

I onsdags, den 19 oktober fick vi äntligen beskedet: Migrationsverket beviljar Znar tillfälligt uppehållstillstånd på 10 månader.

Vi vet inte säkert vad som händer därefter, men nu har Znar tio månader då han kan sova tryggt. Förhoppningsvis finns goda chanser till förlängning av uppehållstillståndet därefter.

Se videon där Znar och hans man Tage äntligen får krama om varandra i frihet: https://www.instagram.com/p/CjrvTucj9dw/

Beskedet kom bara några dagar efter att migrationsverket äntligen släppt Znar ur förvaret i Märsta utanför Stockholm. Dit hade han tvångsförflyttats sedan han hotats för sin homosexualitet av en annan intagen på förvaret i Göteborg. De sista veckorna i förvaret spenderade Znar alltså 50 mil från sin man och alla han känner, han var ännu mer isolerad och ensam än tidigare, medan de som hotat honom fick stanna på förvaret i Göteborg.

Men vi gick samman och uppmanade migrationsverket att inte straffa offret på det här sättet. Över 100 personer twittrade att Znar borde få komma hem till sin man istället för att sitta i Märsta. Vi har skrivit debattartiklar och hållit manifestationer i flera städer, bland annat Znars hemstad Borås.

Och för en vecka sedan gav allt slit äntligen resultat när vi och Tage fick se Znar kliva av tåget på Göteborgs centralstation.

Vi som startat namninsamlingen vill tacka alla som skrivit under, twittrat, protesterat och kämpat för Znar på andra sätt. Motstånd lönar sig! Nu är Znar där han ska vara - hemma hos Tage, katterna och papegojan i Borås.

Uppdatering 24 oktober: 🎉 KAMPANJEN VUNNEN - ZNAR FÅR STANNA 🏳️‍🌈

Den 19 oktober fick vi äntligen beskedet: Migrationsverket beviljar Znar tillfälligt uppehållstillstånd på 10 månader!

Vi vet inte säkert vad som händer därefter, men nu har Znar tio månader då han kan sova tryggt. Förhoppningsvis finns goda chanser till förlängning av uppehållstillståndet därefter.

Beskedet kom 5 dagar efter att migrationsverket äntligen släppt Znar ur förvaret i Märsta utanför Stockholm, dit han tvångsförflyttats sedan han hotats för sin homosexualitet av en annan intagen på förvaret i Göteborg. De sista veckorna i förvaret spenderade Znar alltså 50 mil från sin man och alla han känner, han var ännu mer isolerad och ensam än tidigare, medan de som hotat honom fick stanna på förvaret i Göteborg.

Vi uppmanade migrationsverket att inte straffa offret på det här sättet, över hundra personer twittrade att Znar borde få komma hem till sin man istället för att sitta i Märsta. Vi har skrivit debattartiklar och hållit manifestationer i flera städer, bland annat Znars hemstad Borås.

Och den 19 oktober gav allt slit äntligen resultat när vi och Tage fick se sin man kliva av tåget på Göteborgs centralstation. Se videon där Znar och Tage äntligen får krama om varandra i frihet: https://www.instagram.com/p/CjrvTucj9dw/

Vi som startat namninsamlingen vill tacka alla som skrivit under, twittrat, protesterat och kämpat för Znar på andra sätt. Motstånd lönar sig! Nu är han där han ska vara - hemma hos Tage, katterna och papegojan i Borås.

Uppdatering 26 augusti: ZNAR FORTSATT FRIHETSBERÖVAD - TROTS OMPRÖVNING AV BESLUT

Znar har beviljats omprövning av sitt fall på grund av de ytterligare säkerhetshot som uppstått mot honom sedan han pekats ut som PKK-medlem i turkisk media. Han kan inte bli utvisad så länge fallet är återöppnat. Trots detta har vi nu nåtts av informationen att han inte släpps ur Migrationsverkets förvar.

Grunden för den fortsatta inspärrningen är att Znar är säkerhetsklassificerad av Säpo. Men Znar är inte misstänkt för något brott, han är inte en säkerhetsrisk. Han är en ung kille som är livrädd och längtar hem. Vi kräver att Znar släpps ur förvaret och får stanna i Sverige!

Bakgrund:

I fredags morse, 19 augusti 2022 greps den kurdiske aktivisten Mehmet (Znar) Bozkurt av Säpo. Znar kom till Sverige som arbetstagare och då var han bara 18 år gammal. Under sin tid i Sverige har Znar jobbat, studerat och har sin sambo här. Säpo har under sina förhör frågat om hans sympatier för HDP, YPG, YPJ och om hans enstaka delningar på Facebook, vilka var mot Islamiska staten och dess krig mot folket i Kobani i Rojava för sju år sedan. Nu hungerstrejkar Znar med kravet att få stanna i Sverige

Utlämningen av Znar Bozkurt är en eftergift till Erdogans diktatur inför hans Sverigebesök nästa vecka. Sveriges förhandlingar med Turkiet innebär inte bara att kurdiska aktivister och oppositionella offras till diktaturen. Även den svenska demokratin, yttrandefriheten, och rättsstatens principer offras.

Vi kräver att Znars utvisning stoppas omedelbart!

Varför är det viktigt?

Znar är ett rött skynke för den turkiska diktaturen, eftersom han är kurd, homosexuell och varit aktiv i oppositionspartiet HDP och dessutom konverterat till kristendom. Han kommer att få ett långt fängelsestraff i Turkiet och han kommer att utsättas för tortyr. En utvisning av Znar strider mot utlänningslagen och alla internationella konventioner Sverige har skrivit under.

Länkar

Uppdateringar

2022-10-25 11:24:03 +0200

Namninsamlingen är en framgång med 5,872 underskrifter

2022-08-30 23:17:20 +0200

5,000 underskrifter nådda

2022-08-22 16:25:23 +0200

1,000 underskrifter nådda

2022-08-22 11:51:40 +0200

500 underskrifter nådda

2022-08-21 19:50:01 +0200

100 underskrifter nådda

2022-08-21 19:06:08 +0200

50 underskrifter nådda

2022-08-21 18:26:05 +0200

25 underskrifter nådda

2022-08-21 18:13:36 +0200

10 underskrifter nådda