Hoppa till huvudinnehåll

Till: Morgan Johansson, Migrationsminister

Akut hjälp till strandsatta flyktingar i Ukraina

Denna namninsamling stöttar mottagande för de med funktionsvariationer, BIPOC (svarta, ursprungsbefolkning eller rasifierade) och/eller HBTQIA+ flyktingar. Detta är grupper som har svårigheter att ta sig till EU-länder som tar emot vita ukrainare, eller är utsatta för särskilda risker i Ukraina och möter särskilt stora svårigheter under flykt i EU-länder. Samma länder som samtidigt har släppt krav på att husdjur ska ha pass så att människor ska kunna ta med sig sina hundar och katter när de flyr invasionen.

Det finns otaliga videor på hur svarta barn, kvinnor och män nekas att ta sig genom ukrainska gränskontroller till förmån för vita personer. De måste hitta alternativa gränsövergångar eller vänta utomhus i kalla och blåsiga förhållanden. Det finns personliga vittnesmål och filmade klipp på hur ukrainska poliser och civila hindrar dem från att ta tåg eller buss från de östra delarna av Ukraina för att fly västerut undan invasionen. Detta försvåras ytterligare för de som är BIPOC (svarta, ursprungsbefolkning eller rasifierade) och inte har med sig sina papper eller är papperslösa, eller för de som är transpersoner och inte har juridiskt ändrat kön i sina papper.

Detta krig har visar hur djupt rotad rasismen är i svensk media. Det finns många väpnade konflikter världen över. Flera tongivande debattörer har belyst skillnaden mellan hur flyktingar tidigare har bemötts och hur abnorlunda opinionen är avseende människorna som flyr denna konflikt.

Varför är det viktigt?

Vi skriver detta i hopp om att vi är många som kan enas bakom att Sverige ska organisera ett säkert och transparent mottagande för de med funktionsvariationer, BIPOC och/eller HBTQIA+ flyktingar från Ukraina som behöver en fristad, samt hjälpa de utomeuropeiska medborgare som behöver hjälp att ta sig från Ukraina till sina hemländer. Vi kan inte se på passivt medan människor riskerar att dö.
Vi vill att Sverige ska
1. Skicka observeratörer till ukrainska gränsen och säkerställa fri passage för flyktingar
2. Upprätta en organisation som kan hjälpa utomeuropeiska medborgare som vill återvända till sina hemländer
3. Ordna resa till Sverige för människor med sjukdomar eller funktionsvariationer som avser att söka asyl i Sverige.
4. Säkerställa fri lejd för HBTQIA+ personer över den ukrainska gränsen och ut ur andra länder där de utsätts för risker till ett säkert 3.e land där de inte riskerar förföljelse och kan söka asyl.
5. Organisera tolkar, mat och sjukvård samt skydd från väder och vind under tiden till de som inte tillåts lämna Ukraina.

Hur den kommer att överlämnas

Vi står bakom namninsamlingen och kommer att överlämna den till migrationsminister Morgan Johansson

Black lives matter Sweden
https://www.instagram.com/blacklivesmattersweden/?hl=en

Stop Asian Hate Sweden
https://www.instagram.com/stopasianhatesweden/?hl=en

Läkare mot rasism
lakaremotrasism.se

Jämlik vård för BIPOC
https://www.instagram.com/jamlikvard_bipoc/?hl=en

Accountability Sweden
https://www.instagram.com/accountability_sweden/?hl=en

Länkar

Uppdateringar

2022-03-02 10:05:37 +0100

1,000 underskrifter nådda

2022-03-02 02:22:26 +0100

500 underskrifter nådda

2022-03-01 21:43:42 +0100

100 underskrifter nådda

2022-03-01 21:32:29 +0100

50 underskrifter nådda

2022-03-01 21:27:25 +0100

25 underskrifter nådda

2022-03-01 21:24:35 +0100

10 underskrifter nådda