Hoppa till huvudinnehåll

Till: BankId, teleoperatörerna, nummersiterna och Justitieminister Gunnar Strömmer

Pengabedrägerierna mot äldre slutar nu!

Nu sätter vi som samhälle stopp för alla bedrägerier mot våra pensionärer och flödet av miljarder till organiserad brottslighet som stjäl våra äldre anhörigas pengar. Här är tre krav som vi som signerat kräver ska genomföras under första delen av 2024. Detta är riktat till BankId, teleoperatörerna, nummersiterna och Justitieminister Gunnar Strömmer.

1. Inför samsignering på BankId för våra anhöriga i pensionsåldern. ALLA transaktioner över 2500 ska kräva samsignering av av ett barn eller en yngre anhörig som pensionären själv utsett. Detta är inte för att vi inte litar på dem utan för att vi bryr oss så himla mycket om dem och dessa bedrägerier är så väldigt svåra att genomskåda för de trycker på rätt knappar. Det är inte betungande för oss att hjälpa och antalet tillfällen det ska överföras mer än 2500 kr kommer att vara få. Tekniken finns redan hos BankId och används av föräldrar som har delad vårdnad av ett barn.

2. Lagkrav att samtliga nummerpresentationsföretag implementerar samma standard för att utöva sin rätt att bli borttagen från deras register. Adressen ska vara /avregistrera och ska vara ett krav att följa, det vill säga har man valt att träda ur ska det respekteras. Tiden är över att tälja guld på våra uppgifter trots att det egentligen borde vara helt förbjudet enligt GDPR. Många av dessa företag gömmer sig bakom yttrandefriheten att publicera våra uppgifter. Detta bör också prövas men inget vi kräver i detta skedet.

3. Från och med halvårsskiftet ska telefonnumret vara hemligt som standard och måste aktivt klickas ur för att dyka upp på olika tjänster. Det vill säga att det syns när man ringer men det delas inte med externa tjänster åt höger och vänster. Lagen om att alla telefonnummer ska vara registrerade till en person är bra men inte att alla abonnentuppgifter går att hämta ut av upplysningstjänster. ALLT bedragarna behöver finns att tillgå utan kostnad och utan inloggning från vilken dator som helst. Detta tar slut nu!

Det rör sig om miljarder av våra anhörigas hårt förvärvade pengar efter ett helt arbetsliv. Pengar som går in i organiserad brottslighet med allt vad det innebär. Varför sälja knark när man kan sitta på en strand och scamma pensionärer, detta tar slut nu!

Detta är en realistisk åtgärdslista som faktiskt kan genomföras. Det finns så klart annat som kan göras men detta kan bara stoppas med att strypa flöden av informationen och pengarna. Skärpta straff hjälper inte då ringarna sitter i länder utan utlämningsavtal så vill du ha andra insatser, starta en till insamling. Här fokuserar vi på tre punkter som vi VET är görbara och som kan göra skillnad.

Skriv under! Skicka vidare!

Har du missat vad det handlar om?
Kika på Uppdrag Granskning från nyligen där en hackare tar sig in hos några bedragare och visar exakt hur fult de jobbar. https://www.svtplay.se/video/e6dEVLw/uppdrag-granskning/hackaren

Ytterligare ett avsnitt som visar hur bedragarna jobbar från solkusten med att länsa mormors konto. https://www.svtplay.se/video/j7dDzao/uppdrag-granskning-marbella/4-bedragarna-i-paradiset

Varför är det viktigt?

Vi sviker en hel generation av människor i vårt samhälle. Vi ställer inte upp för fem öre. Detta är sättet för oss att sätta våra äldres ekonomi, trygghet och psykiska hälsa först. Det och mycket mer har de förtjänat!

Hur den kommer att överlämnas

Det stora antalet underskrifter ska vara som en stor smocka för förändring! Vem lämnar över namn nuförtiden? Vi ska bli så många att vi inte kan ignoreras.

Uppdateringar

2024-05-13 20:26:31 +0200

10 underskrifter nådda