Hoppa till huvudinnehåll

Till: Öviks kommun

Rädda busskorten!

Att skära ned på Öviks fria ungdomskort är ett dråpslag. Det drabbar företag som inte kan anställa unga från grannbyarna. Det drabbar föreningar som inte kan föryngras. Det drabbar unga som får lida av att förlora idrotten, musiken och möjligheten att hälsa på vänner.

Mitt i brinnande inflation är dyrare buss fel väg att gå. 185 kr i månaden är kanske inte mycket för den som har goda ekonomiska marginaler. Men för deltidsjobbande undersköterskor, lagerarbetare och ställningsbyggare är verkligheten en annan. Över 2000 kr per år är mycket att hosta upp för den som redan lider av inflationen. Särskilt i en tid när vi lär se reallönesänkningar framöver. För en trebarnsfamilj rör det sig om närmare 7000 kr extra per år och för en sexbarnsfamilj över 13000 extra varje år. Att avgiftsbelägga ungdomskortet spär på den ekonomiska ojämlikheten i samhället. Det är också tvärtemot vad Majblomman kräver för att minska barnfattigdomen: de förespråkar istället avgiftsfri kollektivtrafik för unga i alla Sveriges kommuner. Varför ska då Övik gå åt fel håll?

Dessutom är det en utsläppsökande prioritering när klimatkrisen kräver att vi sänker utsläppen. Vi vet att bussåkandet ökat i de yngre åldrarna sen det fria ungdomskortet infördes. Samma effekter har man sett i Tyskland, Österrike och Luxemburg när de subventionerat kollektivtrafiken.

De argument som ofta används mot vårt fria ungdomskort siktar också fel. Avgiftsfri kollektivtrafik för unga hindrar oss inte från att göra kollektivtrafiken billigare även för andra grupper, som äldre och arbetare. Inte heller är ungdomskortet landsbygdsfientligt, som vissa topp-politiker hävdat. Att det går för få bussar ut till våra byar löser vi inte med dyrare bussar och färre resenärer. Tvärtom underlättar många resenärer att bygga ut busslinjerna. Det finns alltså ingen motsättning mellan kollektivtrafik på landsbygden och vårt fria ungdomskort.

Inte heller är det en nödvändig nedskärning. I kommunfullmäktige finns budgetförslag som visar hur vi både kan ta ansvar för ekonomin och behålla ungdomskorten i sin nuvarande, uppskattade form.

Med allt detta i åtanke - nyttan på både samhällsnivå och individnivå, den brinnande inflationen och klimatkrisen - är det enda rätta att behålla de avgiftsfria ungdomskorten. Var och en av oss som skrivit under denna namninsamling ber och kräver av er ansvariga topp-politiker att tänka om. Rösta igenom en budget som räddar Öviks fria ungdomskort. Det finns ingen majoritet för dyrare buss. Varken bland Öviks medborgare eller i kommunfullmäktige.

Varför är det viktigt?

Öviks fria ungdomskort är i fara. Snart klubbas budgeten där det nya högerstyret vill ta bort våra fria busskort. Skriv under den här namninsamlingen för att stoppa det. Namnlistan kommer lämnas över till de topp-politiker som försöker skära ned på våra unga och barnfamiljer. Det är vår chans att påverka budgeten utifrån.

Sen 2016 har Öviks unga (upp till 19 år) kunnat resa fritt med buss inom kommunen. Det är en investering som både varit uppskattad och gjort nytta. I sin budget försöker det nya högerstyret ta bort detta. Istället ska varje ung och barnfamilj hosta upp 185 kr per månad och barn. För en trebarnsfamilj innebär det nästan 7000 kr extra varje år. Det är helt fel. Här nedan förklarar vi varför.

De fria busskorten för unga är viktiga för hela samhället. När unga kan resa kan de också söka jobb bortom hemmet. Det stöttar våra företag. När unga kan resa kan de ägna sig åt idrott och kultur. Det stärker hälsan. När unga kan resa kan de engagera sig i föreningar. Det räddar föreningar från att läggas ner och ger unga demokratisk makt. Då har vi inte ens nämnt värdet av att unga fritt kan resa till vänner, släktingar och runt i naturen.

Dessutom är fri kollektivtrafik viktigt mitt i klimatkrisen. I Tyskland fick man ned ensamkörandet rejält genom månadskort för ~100 kr som tog dig varsomhelst i landet. I Österrike är det billigare att få tillgång till all kollektivtrafik (alla busslinjer, alla tågturer, alla spårvagnar osv) under ett år än att pendla tågsträckan Övik-Umeå under samma period. I Luxemburg är all kollektivtrafik helt avgiftsfri för alla. Sverige har redan för dyr kollektivtrafik. Att göra bussen ännu dyrare är helt fel väg att gå.

Och för att möta motargument: det här handlar inte om att ställa grupper mot varandra. Att ha ett avgiftsfritt ungdomskort hindrar oss inte från att även göra kollektivtrafiken billig för äldre och arbetare. Vissa vill få det till att ungdomskortet är dåligt eftersom det går för få bussar på landsbygden. Men lösningen på det är inte dyrare bussar. Lösningen är fler bussar. Ungdomskortet hindrar oss inte från att också bygga ut busstrafiken. Tvärtom hjälper ungdomskortet: med fler resenärer blir det också enklare att ordna fler bussar.

Topp-politiker i det nya styret försöker få det att låta nödvändigt att skära ned på ungas fria rörlighet. Men det är inte alls nödvändigt. Öviks ekonomi är i gott skick. Socialdemokraterna, som länge tagit ansvar för ekonomin, budgeterar för att behålla de fria ungdomskorten. Även i Vänsterpartiets budget behålls ungdomskortet. Det är alltså inte alls nödvändigt med nedskärningar. Det är ett aktivt val av det nya högerstyret att köra över oss. Och det är verkliga människor som drabbas. ÖA har skrivit om föräldrar som inte har några ekonomiska marginaler. Mitt i en brinnande inflation har de inte råd att också betala för ännu dyrare bussresor.

Så vad måste då göras? Högerstyret måste tänka om. De har ingen majoritet för sitt förslag. Varken bland folk eller i kommunfullmäktige. Kommunen behöver rösta igenom en budget som räddar våra fria busskort. Vi kan påverka detta genom att skriva på den här namninsamlingen. När vi är många som kritiserar nedskärningarna kan vi också få kommunfullmäktige att tänka om.

Skriv under - sprid vidare. Bara så räddar vi våra fria ungdomskort.

Hur den kommer att överlämnas

Direkt till de topp-politiker som bär ansvaret.

Örnsköldsvik, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2022-11-08 16:03:16 +0100

1,000 underskrifter nådda

2022-11-08 06:12:09 +0100

500 underskrifter nådda

2022-11-07 20:15:37 +0100

100 underskrifter nådda

2022-11-07 19:22:24 +0100

50 underskrifter nådda

2022-11-07 18:36:42 +0100

25 underskrifter nådda

2022-11-07 18:25:18 +0100

10 underskrifter nådda