Hoppa till huvudinnehåll

Till: Polens regering

Skriv på för kvinnorna i Polen- För Aborträtt

Påverka Polens regering till att dra tillbaka det liggande lagförslaget om att skärpa den redan strama abortlagstiftningen.
Människor kommer alltid behöva abort även om den är olaglig. Förslaget kommer endast bidra med öka farliga och osäkra aborter.
Abortförbud och lagstiftning som försvårar abort drabbar kvinnor och flickor och andra som kan bli gravida. Många dör för att de inte vågar söka vård om de får komplikationer efter en osäker abort.

Varför är det viktigt?

Världen befinner sig mitt i en brinnande pandemi. 
Liv och hälsa har äventyrats. Men framförallt har vår rörlighet och interaktion med andra kraftigt begränsats. Medan resten av världen försöker bekämpa pandemin riktar Polen med sin högernationalistiska regering i spetsen fokus mot att ytterligare begränsa en redan stram abortpolitik.
Med förhoppning om att lagförslaget ska kunna ta sig förbi alla instanser obemärkt.
Fritt från alla hinder man tidigare stött på som protester, intensiva påtryckningar nationellt och internationellt i och med det rådande undantagsläget som förbjuder stora sammankomster, försvårar resande, tillgång till sjukvård och en osäker arbetsmarknad.

Kvinnors liv äventyras till föremån av en förlegad och ultrakonservativ syn på kvinnan, rätten hon har till sin kropp, sexualitet och reproduktiva hälsa.
En direkt attack på kvinnor, demokrati och mänskliga rättigheter.

*Dagens lagstiftning i Polen förbjuder abort. Med undantag för när graviditeten utgör en risk för kvinnans liv, när graviditeten är ett resultat av våldtäkt och incest samt vid allvarliga eller dödliga fosterskador.
Lagförslaget som nu bereds handlar om att ta bort fosterskador som en laglig grund för abort, som också är det vanligaste skälet för abort i Polen idag.
Abort i med hänvisning till sin privata övertygelse. Lagförslaget som nu diskuteras tar bort fosterskador som en laglig grund för abort, vilket är det vanligaste skälet för abort i Polen idag. "

Vi måste alla göra vad vi kan för att visa oss solidariska med Polens kvinnor och män.
Skriv på vår protest lista du också!

Karlavägen 35, 114 31 Stockholm, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2020-12-09 14:55:23 +0100

100 underskrifter nådda

2020-12-09 08:48:40 +0100

50 underskrifter nådda

2020-12-04 16:44:31 +0100

25 underskrifter nådda

2020-12-04 09:43:33 +0100

10 underskrifter nådda