Hoppa till huvudinnehåll

Till: Vi riktar oss till arbetsmarknadsdepartementet - Respektera oss egenanställda som arbetstagare!

Dags att stoppa fallet mellan stolarna!

Photo by Josh Olalde on Unsplash
Vi egenanställda vill bli respekterade som arbetstagare

Visste du att det finns en grupp arbetstagare som ofta nekas ersättning från a-kassan om de drabbas av arbetslöshet? Trots att deras arbete beskattas för att bland annat finansiera a-kassan? Detta vill vi i Rådet för Egenanställda (REA) ändra på!

Det vi pratar om är egenanställda och andra uppdragstagare. Människor som arbetar lika ambitiöst som vem som helst, men inte gör det inom ramen för en traditionell anställning.

Vissa kan helt stå utan ersättning vid arbetslöshet. Andra kan fråntas rätten att deltidsarbeta med sina uppdrag under en period av arbetslöshet (med en motsvarande minskning av ersättningen från a-kassan) och riskera att förlora kontakten med arbetsmarknaden. Något som i sin tur kan försvåra vägen tillbaka till arbete. Detta blir särskilt problematiskt om den egenanställdes kompetens ligger inom ramen för en bransch där det är ont om anställningsmöjligheter, men gott om tillfälliga uppdrag. Det kan gälla yrken som tex fotograf, massör, översättare eller musiker. Även andra grupper i samhället drabbas av detta, till exempel säljare som arbetar provisionsbaserat.

Här kan du läsa mer om egenanställning:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0LxfAd3yZadFYRBfX5oNCoWZskyoqVXF1RhcPKjHbcvrWTrBrxaJTueaTpdYdn8Wel&id=100088218751055&sfnsn=mo

Varför är det viktigt?

Genom att skriva under på detta kravbrev så instämmer du med REA:s krav på att det är dags att skapa en förändring för Sveriges egenanställda, och på längre sikt förhoppningsvis även för andra som arbetar utan traditionell anställning.

Vi kräver nu att egenanställda ska ha samma arbetsrättsliga status som övriga arbetstagare i Sverige. Detta innebär samma rätt till ersättning vid arbetslöshet och samma rättigheter att ta deltidsuppdrag under en period av arbetslöshet.

Uppdateringar

2023-12-22 13:47:11 +0100

50 underskrifter nådda

2023-11-27 08:22:50 +0100

25 underskrifter nådda

2023-11-10 19:43:30 +0100

10 underskrifter nådda