Hoppa till huvudinnehåll

Till: Landstinget/Politiker

Sollefteå - Sjukare än någonsin.

Jag vill att landsting och politiker ska förstå att vården i Västernorrland, I Sollefteå främst, inte fungerar, för att dom prioroterar helt fel.
Stafett läkare? Vet ni vad en sådan kostar? En stafett läkare eller "Hyrläkare" kostar ca 55 000kr I veckan. För 4 veckor är det 220 000kr. Drygt 250 000/månad.
Det är alltså en vanlig läkare.
Snittlönen per månad för en fast AT tjänstgöring är ungefär 33 160kr, för en fast ST tjänstgöring är ungefär 63 921kr och en fast ÖL tjänstgöring 77 355kr enligt mätningarna som gjordes 2018.

Ändå tycker de att det är en bra idé med inhyrda läkare, när de samtidigt måste stänga avdelningar och områden på grund av en fallerande ekonomisk sits. Vi har hamnat i den ekonomiska sitsen just på grund av hyrläkare.

Varför är det viktigt?

Detta är viktigt ur flera aspekter.
Vi tar detta punktvis, I led.

° Man hyr in läkare för kopiösa summor.
° Vår sjukvård kollapsar för att avdelningar stängs, pga ekonomin.
° Patienter får flyttas till andra sjukhus för att det inte finns avdelningar nog.
° Den statliga och kommunala ekonomin skadas negativt av detta på grund av långa sjuktransporter med taxi och ambulans. De övriga sjukhusen blir överbelagda.
° I och med att ekonomin återigen blir satt på sin spets så skärs det ned ytterligare.
° Det finns ingen möjlighet att kunna göra de undersökningar som krävs för att: Tiden finns inte, platserna finns inte, ekonomin finns inte.
° Uppföljning av sjukdomsfall på ett korrekt sätt är omöjligt. För varje nytt möte innebär ett nytt ansikte, en ny läkare, som inte 1. Har tiden att läsa journalen. 2. Kompetensen att vidare behandla för att de inte har en stadigvarande kontakt.
° För att få den stadigvarande vården så måste vi söka oss till större sjukhus. Andra sjukhus. Och då fallerar vårt eget.

Människor dör av det här, eller är nära att mista livet pga dålig uppföljning, ingen kontinuitet - det finns läkare men ingen har kontakt med en och samma. Och vi sjuka blir sjukare. Och ni undrar varför? Dödsfallen ökar.

Vi har fått gå i utbildningar för att civila personer ska ha kunskapen att förlösa ett barn i en bil för att BB stängt. Kraftigt sjuka människor har fått åka till större sjukhus, 2 timmar bort, med delad taxi - som nästan har fått kosta dom livet.

De stora politikerna i Stockholm tycker detta är fullt acceptabelt, de sover gott på natten i vetskapen om att "Ikväll kanske någon föder i någons bil" - "Ikväll dör kanske någon för att deras blindtarm brast".
Det tycker de är fullt rimligt.
Hur är det rimligt att åka taxi, till Sundsvall, en resa på 2h, med förlossnings arbete? Hur är det rimligt att få följdsjukdomar av sina fysiska sjukdomar - för att det inte finns en korrekt vård.

Jag är snart 29 år, jag är någons mamma, någons syster, någons barn, någons fru, någons vän.
Jag har över 20 olika preparat varav majoriteten används för att SYMTOM LINDRA följdsjukdomar jag fått pga bristande vård. Preparat som jag får ta flera av på en dag. Endel kanske har ett medicin skåp? En del kanske har ett fåtal vid sängen. Hela min byrå låda är full med mediciner - på grund av "vård misstag".
Jag har redan hunnit med 2 infarkter i vänster kammare, jag vill gärna slippa en tredje.
Jag vill fortsätta vara mamma och allt det där. Men ni gör det inte lätt för mig. Och alla andra som också får lida av detta. För jag är inte ensam.
Men ni sover ändå gott om nätterna? När ni vet att någon dagligen förlorar någon dom älskar.
Sollefteå

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2020-02-18 09:34:05 +0100

50 underskrifter nådda

2020-02-14 16:29:54 +0100

25 underskrifter nådda

2020-02-14 13:26:16 +0100

10 underskrifter nådda